Daniel trodser sin autisme - vil have et arbejde

Selvom man har et kognitivt handicap, så kan man sagtens finde et godt job. Det er 27-årige Daniel Noti et godt bevis på.

3:48
Her kan du se hele udsendelsen om Daniel Noti og hans arbejde på Struer Smørrebrød.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Daniel Noti er 27 år og bor i egen lejlighed i Struer. Han ligner de fleste andre på sin alder, men han er ikke helt som andre. Han har nemlig diagnosen atypisk autisme.

De betyder, at han siden skoletiden har haft svært ved at passe ind i på en ”almindelig” arbejdsplads. Men for syv år siden fik han job hos Struer Smørrebrød, og nu arbejder han her tre gange om ugen.

- Jeg føler, vi er vores egen lille familie heroppe, siger Daniel Noti.

Først var han i praktik i den lille virksomhed, men nu er han ansat som det, man kalder klapjobber. Det betyder, at han arbejder tyve timer om ugen, i et job som er tilpasset ham og hans behov.

- Det tænkte vi bare var kanongodt, for så kunne han også få noget for at være her. Førhen kunne vi jo ikke give ham løn – der var han bare i praktik, så jeg synes, det er rigtig godt, siger Laila Boldt Rasmussen, der er den ene af de to søstre, som ejer Struer Smørrebrød.

Under 20 procent af alle autister i Danmark er i job. Men den statistik vil Daniel ikke være en del af.

Struktur er altafgørende for Daniel Noti. Derfor ved han, præcis hvad han skal, hver gang han møder ind på job.
Struktur er altafgørende for Daniel Noti. Derfor ved han, præcis hvad han skal, hver gang han møder ind på job.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

- Det giver mig en form for ro, fordi jeg kan mærke, jeg har fundet min rette hylde. Det er jo svært at spare op på en førtidspension, men efter at jeg får lidt ekstra ved siden af, så giver det lidt luft sidst på måneden. At jeg kan spare op til nogle ting ligesom alle andre, siger Daniel Noti.

- Dejligt, vi kan gøre en forskel

Men Daniel har det bedst med helt faste rutiner, og de arbejdsopgaver han kender i forvejen. Det har sine ulemper, men bestemt også sine fordele at have en ung mand som Daniel ansat.

- Det er som en lille familie her, siger Daniel Noti om sin arbejdsplads Struer Smørrebrød.
- Det er som en lille familie her, siger Daniel Noti om sin arbejdsplads Struer Smørrebrød.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

- Der kan være den fordel, at hvis jeg skal ud og handle om formiddagen, når han kommer, så kan jeg godt overlade det til ham, og så har han fyldt vinduet op med mad, inden jeg kommer tilbage. Der er en god fordel der. Men det kræver også, at det er det samme, han gør, hver gang han er her, siger Laila Boldt Rasmussen.

- Der var selvfølgelig en lang indkørselsfase, før det her kunne lykkes. Der skal være struktur på, og der gik da også lang tid, før han formåede, det han kan i dag, så det har da krævet noget, det har det. Men i dag kører det bare derudaf, siger Cita Christensen, indehaver, Struer Smørrebrød.

Søstrene Cita og Laila har haft smørrebrødsforretningen i Struer i 12 år. Og de ville gerne hjælpe en som Daniel.

- Vi synes da, det er dejligt, at vi kan gøre en forskel. Alle skal have en chance, og han har virkelig bevist, at man vokser med opgaven. Det kræver noget til at starte med, men man får simpelthen også bare en dygtig medarbejder, på de betingelser, der er. Det gør man, siger Laila Boldt Rasmussen og Cita Christensen.

Udover sit klapjob i Struer, så er Daniel også blevet ambassadør for Klapjob. Hver mandag har han telefontid, hvor andre unge, i samme situation som ham, kan ringe og få gode råd.