Dagens Parti: Liberal Alliance

Fire mærkesager, flere kan man alligevel ikke huske. Den opskrift giver pote for Liberal Alliance.

la_vestjylland_type1.jpg

Spol tiden syv-otte år tilbage, og der var ikke meget at grine ad. Folketingsgruppen i Ny Alliance var sprængt. To ud af tre partistiftere var gået, og i en enkelt meningsmåling var partiet nede på 0,0. Leif Mikkelsen havde tilsluttet sig partiet efter at være gået fra Venstre, men var ikke selv blevet valgt til Folketinget ved valget i 2007. Nu blev han landsformand og gav sig selv tre måneder til at samle stumperne sammen.

Men alt det er historie. I dag svinger meningsmålingerne omkring syv procent. Leif Mikkelsen er stadig landsformand og er blevet folketingsmedlem i Vestjyllands Storkreds. Og så er det ham, der forklarer partiets politik op til valget med "Fire mærkesager, flere kan man alligevel ikke huske".

Størst spænding i Nordjylland

Leif Mikkelsen selv står uantastet som spidskandidat i det vestjyske. Der er ganske vist et kandidathold på syv personer, men Leif Mikkelsen er den eneste med politisk erfaring og er da også selv indsat som spidskandidat i alle kredse. Så det er ikke et tilfælde, at Leif Mikkelsen står forrest og i midten på billedet af det samlede kandidathold.

I Nordjylland blev den tidligere plejehjemsleder Thyra Frank valgt sidste gang, og hun er også på stemmesedlen nu. Men det samme er Christina Egelund. Hun trak 32.000 personlige stemmer, da hun var spidskandidat ved sidste års europaparlamentsvalg - og af dem faldt flere end 4.000 i Nordjylland, og det var 500 flere, end Thyra Frank fik ved folketingsvalget.

Så i Nordjylland kan alting ske: Christina Egelund kan vinde over Thyra Frank - eller også kan Liberal Alliance med en ekstra slutspurt komme til at stå så stærkt, at partiet får valgt to fra toppen af Danmark.

Mærkesagerne og den blå udfordring

Og hvad er de så med de mærkesager? Ja de er hentet på den øverste liberale hylde og handler om frihed, skat, vækst og bureaukrati. Det lokker en del af de vælgere, der har forladt Venstre det sidste år og synes, Dansk Folkeparti er for rødt i velfærdspolitikken - og det lokker også mange unge. Liberal Alliance står stærkt, når der er prøvevalg på uddannelsesinstitutionerne.

Men de fire mærkesager lægger også kimen til en hård armlægning efter valget hvis blå blok vinder og alle blå mandater skal forenes i et kompromis. Så kan det blive nødvendigt for Liberal Alliance at glemme nogle af mærkesagerne igen. Også selvom der kun er fire, for at man kan huske dem.

Klik herunder og se kandidat-videoer med politikere nævnt i denne artikel:

Leif Mikkelsen

Thyra Frank

Du kan se mere om Liberal Alliance i programmet "Valg På Vej"

7:58
I dag handler Valg På Vej om Liberal Alliance