Dagens parti: Kristendemokraterne

To procent lyder ikke af ret meget, men for Kristendemokraterne er der langt op til spærregrænsen. Hvis hele landet stemte som Vestjylland, så det helt anderledes ud.

KristianAndersen.jpg

Hvis der findes et paradis på jord for Kristendemokraterne - så må det ligge i Ringkøbing-kredsen i Vestjyllands Storkreds.

Her fik partiet fem procent af stemmerne ved sidste valg. Det svarer til ni-ti mandater, og ville gøre KD til et parti på størrelse med Liberal Alliance. Hvis altså Ringkøbingkredsen valgte hele Folketinget selv.

Det er da også i Ringkøbing-Skjern kommune, at Kristendemokraterne har deres højeste politiske post - Kristian Andersen er viceborgmester - og det er også med ham i front, at partiet endnu en gang forsøger at nå spærregrænsen. Men det er against all odds, hvis man hører til dem, der læser meningsmålinger: partiet ligger stabilt mellem en halv og en hel procent.

Turbulent historie

Trods partiets lidenhed har det ført en omtumlet tilværelse. Den tidligere topfigur for partiet i Vestjylland, Tove Videbæk, er nu konservativ. Den tidligere landsformand Bodil Kornbek er blevet socialdemokrat, og spidskandidaten ved sidste valg, Per Ørum Jørgensen, har forladt aktiv politik og opfordrer til, at man ikke stemmer på KD for at undgå borgerligt stemmespild. Senest flirtede partiet hen over en weekend med finansmanden Klaus Riskær Pedersen, der blev tilbudt en post som spidskandidat i København, indtil landsledelsen greb ind og Riskær trak sig.

Nu er der ro på det organisatoriske igen. Den siddende landsformand Stig Grenov ligner ikke en, der render af pladsen, og med Kristian Andersen i spidsen har partiet en kandidat, folk gerne stemmer på. Da han var spidskandidat ved kommunalvalget, trak partiet 9,7 procent af stemmerne i Ringkøbing-Skjern kommune.

-Det er unaturligt

Små partier uden for Folketinget har svært ved at komme til orde i en valgkamp, der handler om statsministerkandidater og om at kunne tælle til 90.

Det sker dog, at medierne får øje på de kristendemokratiske synspunkter. Det er især når det handler om familieværdier, hvor partiet er imod kunstig befrugtning af enlige og homoseksuelle, og hvor det gav genlyd, da partiets landsformand kaldte homoseksualitet for unaturligt på direkte tv.

Det er det mest citerede KD-synspunkt i denne valgkamp, og reaktionerne viser, at KD trods sin placering i midten af det politiske spektrum også er et parti, der deler vandene. Men det kan også være en fordel, hvis bare de nødvendige få procent bakker op med et kryds på valgdagen.

Proteststemmer

Ved sidste valg fik Kristendemokraterne et ekstra boost i Vestjyllands Storkreds, fordi partiet gik sammen med protest-politikerne i Fælleslisten. De kæmpede for bevarelsen af Holstebro sygehus og havde deres kandidater med på KD's liste. De stemmer kan partiet ikke regne med denne gang. Der er langt til de to procent for Kristendemokraterne.

Klik herunder og se kandidat-videoer med politikere nævnt i denne artikel:

Kristian Andersen

 

Du kan se mere om Kristendemokraterne i dagens udgave af Valg På Vej

 

7:47
Kristendemokraterne har deres base i vores landsdel, Valg på Vej ud for graver lidt dybere i partiets politik