Dagens parti: Konservative

Der er kun ét spændende spørgsmål ved dette valg om De Konservative. Til gengæld er det valgets mest spændende spørgsmål overhovedet. Bliver Søren Pape valgt?

SamletPape.jpg

Søren Pape er overraskelsernes mand hos De Konservative. Først overraskede han ved - ud af det blå - at blive udpeget til leder af Det Konservative Folkeparti. Bevares, han var succesfuld borgmester i Viborg, men også en politiker uden landspolitisk erfaring og uden sæde på Christiansborg. Den platform er normalt utænkeligt tynd for en politisk leder.

Dernæst overraskede han ved at stå fast på at stille op i Vestjyllands Storkreds. Det er hans hjemmebane og den del af landet, hvor han har boet hele sit liv, men også en storkreds, der ikke gav et mandat ved sidste folketingsvalg i 2011.

Han kunne så let som ingen ting have taget en stensikker kreds, for eksempel i Aarhus, da Tom Behnke trak sig. Men det ville han ikke. Han ville sætte handling bag ordene om, at hans opgave var at skaffe partiet fremgang.

Fuld tillid

De seneste uger har det næsten lydt som en besværgelse fra Søren Pape, når journalisterne spørger ham om risikoen for, at han ikke bliver valgt: Jeg har fuld tillid til midt- og vestjyderne, siger han gang på gang. Sandheden er, at ingen kan gennemskue, om Pape bliver valgt, så langt gemmer svaret sig inde i valgmatematikken. Men alle scenarierne kræver, at han selv kan overføre sit gode stemmetal fra kommunalvalget i Viborg til folketingsvalget - og mere til.

Papes scenarier

Det første scenarie er en logisk følge af sidste valg. Der ville partiet med en marginal fremgang på landsplan være gået fra otte til ni mandater, og dette niende mandat ville være faldet i Vestjylland. Men siden er meningsmålingerne gået endnu mere i bund, og nu lige nu ser de ni mandater snarere ud til at blive til seks eller syv.

Et andet scenarie handler om, at Pape skal kunne flytte så mange stemmer mellem landsdelene, at partiet vil få et ekstra jysk mandat i stedet for et sjællandsk, mens et tredje scenarie går på, at Pape selv skaffer partiet fremgang i Vestjylland, mens venstremanden Søren Gade malker konservative stemmer i Nordjylland, og at denne forskydning vil kunne give Søren Pape et mandat på bekostning af nordjyske Daniel Rugholm.

Virker det langt ude? Det viser i hvert fald, at Pape ikke havde regnet med at skulle stå i denne situation. Hans position få dage før valget minder om et fodboldhold, der kun kan kvalificere sig til VM, hvis andre hold i puljen får gummiben i slutspurten og mister point.

Meget på spil for partiet

Hvis Søren Pape ikke bliver valgt, står de konservative i en rigtig dårlig situation, der næsten kun kan kaste partiet ud i endnu et partilederskifte. Pape selv har i hvert fald sagt, at han trækker sig som formand, hvis ikke han bliver valgt. Sent torsdag aften vil det vise sig, om det bliver nødvendigt, eller om Søren Pape endnu en gang kan vise, at han er overraskelsernes mand for De Konservative.

Klik herunder og se kandidat-videoer med politikere nævnt i denne artikel:

Søren Pape Poulsen 

Du kan se mere om Det Konservative Folkeparti i dagens udgave af Valg På Vej 

7:58
Vi leder efter konservative vælgere i Venstrelandet i Lemvig