Dagens Parti: Dansk Folkeparti

Frem mod valget udgiver vi ti artikler om de ti partier set fra Midt- og Vestjylland. Vi begynder med Dansk Folkeparti - valgets forventede vinder.

23032015DFThule.jpg

Dansk Folkeparti er blevet et mindre underholdene parti de senere år. Karismatiske Jesper Langballe er død, voldsdømte Benny Ragner er ekskluderet og veteranen Leif Lund har forladt partiet efter kontroverser med den lokale partiforening og en politianmeldelse for dokumentfalsk.

Til gengæld er partiet blevet mere strømlinet og har nu kandidater med solid erfaring til alle de mandater, det måtte få. Mange har erfaring fra byråd i det midt- og vestjyske.

Og der vil blive brug for flere af kandidaterne. Med den fremgang, meningsmålingerne spår, kan der komme yderligere to eller tre DF'ere med adresse i Midt- og Vestjylland i Folketinget.

De to nuværende folketingsmedlemmer, Dennis Flydtkjær og Christian Langballe, får ingen problemer med at blive genvalgt. Dennis Flydtkjær har landsdelens bedste DF-kreds i Ringkøbing og kommer også til at tage mange stemmer i Herning, hvor han bor og sidder i byrådet. Christian Langballes efternavn gav ham allerede sidste gang et strejf af kendis-effekt, der gjorde det muligt for ham at trække personlige stemmer i alle kredse.

Tre lokalpolitikere stepper op

I Nordjyllands Storkreds kan der blive come back til Thisteds viceborgmester Ib Poulsen. Det var tæt på, at han bevarede sit mandat sidst. Han støvsugede Thistedkredsen for DF-stemmer, men manglede stemmer fra det øvrige Nordjylland for at få nok.

Denne gang gambler han og har skiftet opstillingskreds til Hjørring for også at blive kendt uden for Thy og Mors, og det bliver spændende om det vil lykkes at samle stemmerne fra begge kredse bag sig og blive valgt. Optakten til valget har dog ikke været for heldig: Mange ser Ib Poulsen som synonym med den uro, der har været i Dansk Folkepartis byrådsgruppe i Thisted og som i sidste ende kostede Ib Poulsen posten som gruppeformand.

I Vestjylland er det umiddelbart Skives viceborgmester Preben Andersen og regionsråds- og byrådsmedlem i Silkeborg Karina Due, der har de bedste kort på hånden, når der skal findes yderligere et eller to folketingsmedlemmer i storkredsen. Begge fik flotte personlige valg ved kommunalvalget. Preben Andersen vil både få stemmer i Skive, hvor han bor, og i Viborg, hvor han er opstillet. Og Karina Due er uden sin største konkurrent om stemmerne fra Silkeborg, da Leif Lund er ude af partiet og derfor ikke stiller op. Det kan blive tæt løb mellem de to, hvis fremgangen for partiet ender med kun at række til en enkelt nyvalgt.

Her kan du se afsnittet om Dansk Folkeparti i TV MIDTVEST's politiske roadmovie "Valg På Vej":

7:50
Valg på vej tager valget ned i asfalthøjde

Klik herunder og se kandidat-videoer med politikere nævnt i denne artikel:

Dennis Flydtkjær

Christian Langballe

Preben Andersen

Karina Due