Dæmningsbrud giver store oversvømmelser

Vandmasser strømmede ud af opstemmet sø i Brande og resulterede i oversvømmede haver, ligesom den lokale campingplads står under vand.

Dæmningen ved den opstemmede Elværk Sø i Brande brød torsdag ved 13-tiden sammen, og enorme mængder vand flød ud over de omkringliggende marker.

Indsatsleder Jan Johnsen fra Ikast-Brande Redningsberedskab fortæller, at søen stort set er tømt for vand, og samtidig er elværksbygningen på dæmningen halvvejs sunket ned i søen.

Dæmningsbruddet har resulteret i flere oversvømmede haver i Brande, ligesom store dele af Brande Camping står under vand.

- Vi blev ringet op fra elværket, som fortalte, at vi skulle være opmærksomme på, at der kunne komme noget vand. Og det skal jeg love for, at der kom. Det er helt ekstremt. Mindst halvdelen af pladsen er oversvømmet, fortæller pladsens ejer Susanne Egebjerg til tvmidtvest.dk.

Hvordan sammenbrudet kunne ske, tør indsatsleder Jan Johnsen endnu ikke gætte på.

- Det er en bygning, der har stået her i rigtig mange år, så hvorfor det sker, har jeg ikke noget bud på, siger han.

Ifølge vagtchefen ved Midt- og Vestjyllands Politi har det ikke været nødvendigt at evakuere huse i området, ligesom der heller ikke er fare for vand på den nærliggende motorvej.

Dæmningsbruddet fik ved 15-tiden Midt- og Vestjyllands Politi til at advare mod oversvømmelser nedstrøms ad Holtum Å, som er en del af Skjern Å-systemet.

 

03:11 Luk video

 

 

Interview med indsatsleder Jan Johnsen:

 

01:14 Luk video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eksternt link: Læs mere om søen og elværket her

 

Google-kort over den opstemmede sø:

 

 

Vis stort kort