Cykelhandler lægger billeder af indbrudstyve på Facebook

En cykelhandler i Silkeborg har offentliggjort billeder af tre formodede butikstyve på Facebook. Han har gjort det, selvom han ved, det er ulovligt.

Disse billeder lagde Peter Jakobsen op på Bikeworld's Facebook-profil.TV MIDTVEST har sløret billederne.
Disse billeder lagde Peter Jakobsen op på Bikeworld's Facebook-profil.TV MIDTVEST har sløret billederne.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Indehaveren af BikeWorld i Silkeborg, Peter Jakobsen, har lagt overvågningsbilleder op af tyve, der i weekenden stjal cykelsadler for 20.000 kr..

På butikkens facebookside advarede han tyvene om, at overvågningsbillederne ville blive lagt op, hvis ikke de meldte sig. Peter Jakobsen hørte intet og valgte derfor at offentliggøre billederne fra overvågningskameraet med en opfordring til borgerne om at hjælpe med at finde tyvene.

- Håber I vil hjælpe os med at dele dette opslag. Vi fik i går fredag stjålet for ca. 20.000 kr. Specialized sadler af disse tre drenge. Kender du dem, så hjælp os gerne. På forhånd Tak!!

Det er ulovligt selv at offentliggøre overvågningsbilleder, hvor man kan genkende personerne på billedet. Men det afholder ikke Peter Jakobsen fra at gøre det.

- Kommer der en ind og stjæler en energibar, skal han da ikke lægges på Facebook for det. Det er jo sådan nogle ting som det her, hvor der kommer tre og ved lige nøjagtig, hvad de går efter, så mener jeg, så fortjener de fandeme også at komme med billeder og det hele i.

Det er anden gang Peter Jakobsen vælger at offentliggøre overvågningsbilleder efter et tyveri. Sidste gang kom tyven tilbage med varerne.

- Jeg kan da godt se, at det er træls for sådan en, som bare får lyst til at hapse en enkelt sadel, for den har han ikke penge til, det er da træls han skal lægges ud i medierne. Men når man skriver, de kan nå at komme ned og aflevere det, så synes jeg, det er i orden, for så har de en chance.

Selvom Peter Jakobsen mener, det er retfærdigt, så er det i strid med persondataloven at offentliggøre overvågningsbilleder, hvor man kan genkende personerne. Den lov ønsker Dansk Folkeparti ændret.

 - Jeg synes faktisk, det er krænkende overfor den som har haft indbrud i sit hus, sit værksted eller guldsmeden, eller hvem det nu kan være, at man ikke må hjælpe politiet med at fange den her tyveknægt, for det kan altså være en kæmpe hjælp, hvis man deler de her videoer og billeder på sociale netværk eller på hjemmesider. Så vi synes helt klart, at man skal have lov til at offentliggøre de her billeder. Sådan lyder det fra Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis forslag om lovændring ser dog ikke umiddelbart ud til at blive en realitet.  Ingen andre partier i Folketinget ville bakke op om forslaget, da det for nyligt var oppe i folketingssalen.  De andre partier begrundede deres modstand med, at man skal sikre folks retssikkerhed ved ikke at kunne hænge folk ud offentligt.