Cronhammar topper i årets kunst

Billedhuggeren Ingvar Cronhammar stryger til tops på Berlingskes top ti over årets kunst med sin installation i Cisternerne

Ingvar Cronhammars store totalinstallation i Cisternerne i København topper årets kunst.
Ingvar Cronhammars store totalinstallation i Cisternerne i København topper årets kunst.

Ingvar Cronhammars store totalinstallation i Cisternerne i København opnåede et besøgstal på over 93.000 og fik hele året overstrømmende anmeldelser.

33 år efter at Cisternerne blev drænet, kom vandet tilbage i det 4.320 kvadratmeter store vandreservoir dybt under Søndermarken.

Som besøgende var man omgivet af vand, både i form af et stort vandspejl, der dækkede gulvet samt 28 søjler af lysende, faldende vand. Via gangbroer bevægede man sig ind i et ukendt mørke, hvor vandet spejlede, reflekterede og var medskabende på såvel det visuelle som den musikalske del af projektet skabt af komponisten Martin Hall.

Nu har Berlingske placeret Cronhammars installation på en delt førsteplads sammen med kunstnerduoen Randi og Katrine fra Køge i en opgørelse over årets mest spektakulære kunstudstillinger.

Berlingske begrunder førstepladsen således:
- På en delt førsteplads en billedkunstner og et kunstnerpar, der hver på deres måde forvandlede to af dansk kunsts mest krævende rum til en overvældende oplevelse.
Dels Ingvar Cronhammars rislende og isnende installation i Cisternerne.
Dels Randi & Katrines mytologiske transformatortårne i Arkens krævende kunstakse.
I begge tilfælde var der tale om, at kunstnerne fastholdt deres egenart og tog et stort skridt frem mod nye muligheder.