Cronhammar om dødsulykke på Elia: Jeg begyndte at tude

Kunstneren bag skulpturen Elia er utrolig ked af, at en ung mand skulle miste livet ved skulpturen.

ingvar_cronhammar_portraet.jpg

Det er første gang siden indvielsen for 15 år siden, at nogen er kommet til skade ved skulpturen Elia i Birk Centerpark ved Herning.

Ingvar Cronhammar, der er manden bag Elia, er utrolig ked af, at en ung mand skulle miste livet ved skulpturen.

- Jeg begyndte at tude, da jeg fik det at vide. Jeg kan slet ikke holde det ud! Jeg er så utrolig ked af, at det er sket, siger en tydeligt påvirket Ingvar Cronhammar, der er kunstneren bag skulpturen Elia, til tvmidtvest.dk.

Den 21-årige mand, der kommer fra Slagelse, mistede livet, da han hoppede over rækværket i toppen af skulpturen og faldt ti meter ned på bunden af skulpturen. 

- Det var meningen, det skulle glæde folk. Det her havde vi slet ikke forudset. Jeg kan ikke forstå, det kunne ske, for man kan ikke bare hoppe over, siger Ingvar Cronhammar, der besøgte Elia tidligere søndag, efter han havde sundet sig lidt over ulykken.

Vanskeligt at sikre

Ved skulpturen er der sat skilte op med advarsler om, at færdsel er på eget ansvar, og at man bør holde sig væk fra Elia i tordenvejr. Lige som formanden for bestyrelsen bag Elia vil kunstneren nu også overveje, om sikkerheden skal skærpes.

- Vi skal gøre vores, for at det ikke sker igen, og det skal virkelig tænkes igennem, hvad vi kan gøre. Men det er vanskeligt at sikre, og man kan jo også komme til skade ved trapperne. Men jeg forstår ikke, hvordan det her kunne ske. Jeg har mange gange set folk sidde og drikke der. De her drenge har været glade og kåde, men jeg forstår det ikke, siger den 68-årige kunstner, der bor ved Herning.

Elia er Cronhammars hovedværk som rumkunstner. Skulpturen er et ca. 32 m højt symmetrisk opbygget monumentalanlæg, som med uforudsigelige mellemrum udspyr høje ildsøjler.

Skulpturen blev afsløret den 27. september 2001. Navnet Elia er en henvisning til den gammeltestamentlige profet Elias. Anlægsprisen var ca. kr. 23 mio.