Cronhammar efter skrottet kunstværk: - Det er absurd

Kunstneren Ingvar Cronhammar er skuffet og forvirret over, at hans kunstværk er endt på en skrotplads i Odense.

0:21
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Ingvar Cronhammars skulptur, Camp Fire, er blevet sendt til skrot i Odense efter den er blevet pillet ned og skåret i stykker. Dagen efter det skete er kunstneren både forvirret og skuffet.

- Jeg har lidt svært ved at tro på det lige nu, siger Ingvar Cronhammar til TV MIDTVEST. 

- Jeg forstår dybest set ikke, hvordan det kan finde sted, men det hjælper jo ikke, hvad jeg forstår og ikke forstår. Den ligger på skrotpladsen i Odense, siger han videre. 

Siden han blev underrettet om, at den var blevet taget ned i går, har Syddansk Erhvervsskole taget skylden for, at den er blevet revet ned. Kunstneren ved endnu ikke, hvordan han vil reagere på det. 

- Jeg ved ikke, hvad jeg vil gøre på mandag. Jeg vil kontakte min sagfører og forhøre mig med nogle kolleger om, hvordan man skal forholde sig, men det er jo absurd for helvede. Jeg mangler ord. Det er helt ude i hampen, siger Ingvar Cronhammar. 

Stolt af værket

På spørgsmålet om, hvordan det er at vide, at hans kunstværk er endt som skrot, viser han tydelig frustration.

- Det er jeg da træt af, selvfølgelig er jeg det. Jeg var glad for værket, siger Ingvar Cronhammar. 

- Ingvar er ikke vred, Ingvar er skuffet. Jeg synes sgu, at det er uanstændigt, at man ikke griber knoglen og spørger om, hvordan og hvorledes vi klarer det. Det er det mest anstændige at gøre, siger han videre. 

 
 
Foto: cronhammer.dk

Værket var han stolt af og glad for i de 24 år, det stod udenfor den fynske erhvervsskole. 

- Det er et af de værker, som jeg stadig var stolt af. Eller stolt, jeg er ikke stolt af det nu, hvor det ligger på skrotpladsen, men det var jeg da, siger kunstneren. 

Forventer den bliver genopført

For nogle uger siden spurgte et vognmandsfirma om vejledninger til, hvordan man skulle demontere værket, fordi de havde fået besked på at flytte det. De instruktioner kunne han dog ikke give. 

Alt han havde hørt var, at det skulle flyttes, så derfor synes han, at det er naturligt, at værket bliver genopført. 

- Jeg forventer, at den bliver genopført. Det ligger i sagens natur, fordi jeg får at vide ved første henvendelse, at den skal flyttes, og det var det, jeg troede, indtil i går, siger Ingvar Cronhammar. 

Hvis det kommer dertil, at skulpturen skal genopføres, så har han stadig tegningerne, som gør det muligt at lave den igen. 

- Hvis situationen opstår, hvor skulpturen skal genopføres, så vil jeg selvfølgelig stille mine tegninger og min viden til rådighed. Det er klart. Spørgsmålet er så, om det kommer på tale, siger kunstneren. 

Han synes dog også, at der har været lidt for meget omtale på baggrund af det. 

- Det er en alvorlig sag for mig, at man skrotter en skulptur, men der er gået lidt agurketid i den. Det er lidt voldsomt, siger Ingvar Cronhammar. 

2:00