Coloplast-overskud skæmmes af amerikanske retssager

Coloplast hensætter 750 millioner kroner i forbindelse med en stribe retssager i USA om transvaginale net.

Coloplast001.jpg

Coloplast, der blandt andet producerer stomiposer og katetre, kommer ud af fjerde kvartal i det forskudte regnskabsår 2015/16 med et resultat på 551 millioner kroner. Det er væsentligt lavere end i samme periode sidste år.
    
Det skyldes blandt andet, at man hensætter 750 millioner kroner til udgifter i forbindelse med retssager i USA.
    
Retssagerne er anlagt af amerikanske kvinder, der har benyttet Coloplasts såkaldte transvaginale net i forbindelse med et nedsunket underliv eller inkontinens forårsaget af stress.
    
Nettet medførte imidlertid i nogle tilfælde blødning, organperforering og vandladningsproblemer, og derfor er Coloplast på linje med en række andre producenter blevet sagsøgt af patienter, der kræver erstatning.
    
Coloplast har allerede af to omgange hensat 4,5 milliarder kroner på den konto, men forventer altså højere erstatninger end hidtil antaget.
    
Selskabet vurderer dog, at man har indgået forlig i mere end 90 procent af sagerne.

Regnskab som forventet 
Ser man bort fra denne engangspost, så lander regnskabet meget som forventet af analytikerne.
    
Driftsoverskuddet før særlige poster endte på 1284 millioner kroner, hvilket var 35 millioner mere end i samme periode sidste år.
    
Omsætningen i kvartalet voksede med 93 millioner kroner til 3739 millioner på trods af brexit-effekten på pundet.
    
Den britiske forretning udgør 17 procent af den samlede omsætning, og derfor kan det mærkes, når omregningskursen dykker.
    
Set over hele året opnåede Coloplast et omsætningsvækst på seks procent og et årsresultat efter særlige poster på 3143 millioner kroner.
    
Forventningen for det kommende regnskabsår lyder på en omsætningsvækst på mellem fem og seks procent målt i danske kroner.
    
Den såkaldte Ebit-margin - driftsresultatet for renter og skat i forhold til omsætningen - forventes at blive 33 procent, nøjagtigt som i det netop afsluttede regnskabsår.
    
/ritzau/
  

Se Fast Arbejde fra Coloplast i Thisted: 

9:22
Til næste år har Coloplast fabrikken i Thisted 50 års jubilæum. I dag udvikler og bygger fabrikken de 33 meter lange maskiner, der bliver brugt til masseproduktion af stomiposer i udlandet.