Colibakterier bremser operationer i Aarhus

Midt- og vestjyske patienter kan forvente længere ventetid på operationer på Skejby Sygehus. Sygehuset er ramt af colibakterie-forurening.

operation.jpg

Hvis midt- og vestjyske patienter netop nu går og venter på at blive indkaldt til operation på Skejby Sygehus, så kan det meget vel være, at de skal vente længere end normalt. 

En vandforurening har nemlig nedsat kapaciteten til at sterilisere instrumenter til operationer på Aarhus Universitetshospital. Derfor udsætter hospitalet 5-10 procent af operationerne.

Sterilcentralen midlertidigt lukket

Efter en ombygning blev der konstateret colibakterier i vandet på Aarhus Universitetshospitals Sterilcentral i Skejby. Sterilcentralen er midlertidigt lukket, mens teknikere leder efter årsagen til forureningen. Imens er hospitalet tvunget til at udsætte operationer på grund af mangel på sterile instrumenter. Det oplyser sygehuset i en pressemeddelelse.

- For at være sikker på at have sterile instrumenter til akutte operationer og kræftoperationer har hospitalsledelsen i denne uge nedsat operationskapaciteten med 5-10 %, siger centerchef i Servicecentret Thomas Oxlund Munkholm.

Så vidt muligt bliver operationskapaciteten nedsat ved, at der for eksempel ikke bliver indkaldt en ny patient i tilfælde af et afbud, men der er også patienter, som bliver ringet op om, at deres operation er blevet udsat. Lægerne vurderer hvilke operationer, der er forsvarlige at udsætte, og patienterne vil blive informereret om deres muligheder for at få en ny tid eller tilbud om behandling på et andet hospital.

- Langt de fleste operationer bliver gennemført som planlagt, og indkaldte patienter, som ikke har fået besked om, at operationen er udsat, skal fortsat møde op som aftalt, siger Thomas Oxlund Munkholm.

Kan tage flere uger

I Sterilcentralen vasker og steriliserer personalet de instrumenter, der bruges til operationer på hospitalets afdelinger i Skejby. I Nørrebrogade og Tage-Hansens Gade foregår vask og sterilisering af udstyr i præparationsrum på operationsafdelingerne.

Derfor har Sterilcentralens medarbejdere kunnet flytte det meste af deres arbejde ud i præparationerne på disse operationsafdelinger, men på trods af en enorm indsats fra Sterilcentralens medarbejdere kniber det nu for alvor med at nå at få vasket, steriliseret, pakket og transporteret instrumenter til alle operationer på Aarhus Universitetshospital.

- Sterilcentralens personale gør en kæmpeindsats, men i længden er de er på en umulig opgave under meget vanskelige vilkår, og derfor er vi nu nødt til at reducere behovet for sterile instrumenter ved at udsætte operationer, siger Thomas Oxlund Munkholm.

Der kan gå flere uger, før produktionen i sterilcentralen i Skejby kan genoptages.