Christian Fuhlendorff: - Ordblindhed skal ikke ses som en begrænsning

​I denne uge bliver der verden over sat fokus på ordblindhed. I dag var komikeren Christian Fuhlendorff til ordblindemesse i Holstebro.

Christian Fuhlendorff skiftede skole mange gange i løbet af sine skoleår.
Christian Fuhlendorff skiftede skole mange gange i løbet af sine skoleår.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Han gik i 2. klasse, da han opdagede, at han ikke kunne læse.

- Det kom til de andre elever som små åbenbaringer, og jeg sad bare som en religiøs på mine grædende knæ og tænkte på, hvorfor jeg ikke fik den åbenbaring, fortæller komiker Christian Fuhlendorff om sin skoletid.

I dag står han til Ordblindemesse i Holstebro og fortæller om, at det hele godt kan gå, selvom man ikke kan læse.

- Man har behov for at se, at der er nogen, der er i samme båd. Det tror jeg er det vigtigste. At de ser, at der er en, der har klaret det udmærket. Så kan det jo godt være, at jeg når det.

Flere ordblinde

Der er i dag mange flere børn, der får diagnosen som ordblind, selv hvis man kigger ganske kort tilbage.

Det Nationale Videncenter for Ordblinde i Danmark havde i 2011 765 medlemmer på 12 år, men sidste år var det tal steget til knapt 3900 medlemmer. Det svarer til, at 5,8 procent af alle 12-årige nu har fået diagnosen.

2:41
 

Den tendens ser vi også i Midt- og Vestjylland. I Thisted Kommune var der for eksempel 95 børn i 2011, der fik ordblindeundervisning på kommunens skoler. I dag er der mere end dobbelt så mange, nemlig 201.

Det drejer sig dog ikke om, at der er kommet flere ordblinde. I stedet er mange blevet bedre til at opdage dem. Og det er Aksel Holst Pedersen, der går i 4. klasse på Snedsted Skole. Han læser med ørerne i stedet for øjnene og falder derfor ikke bagud i undervisningen.

- Jeg kan få det læst op, og det hjælper rigtigt meget. Jeg kan også få hjælp til at skrive, siger han.

Godt med hjælp

Det var noget helt andet, da Christian Fuhlendorff gik i skole. Dengang var ordblind ikke noget, som man på samme måde fokuserede på. Det gjorde, at han ikke var vild med skolen.

- Nogle ville sige, at jeg blev en lille smule forstyrrende i undervisningen, og andre ville nok sige, at jeg var meget forstyrrende. Når du som barn sidder og har et hoved, som ikke nødvendigvis er dumt, men ikke kan finde ud af det, man sidder med, hver eneste dag, så bliver man frustreret.

I dag har han et budskab til dem, der har svært ved at læse.

- Ordblindhed skal ikke ses som en begrænsning, men bare som en anden måde at se verden på, slår han fast.

3:34
Se hele interviewet med Christian Fuhlendorff her.