Chip skal afsløre salmonella

En ny chip kan afsløre salmonellabakterien i vores fødevarer langt hurtigere end tidligere. Dansk And i Struer afprøver nu den nye opfindelse.

salmonella chip
Foto: Jens Kolding, TV MIDTVEST

Det er lille opfindelse med en stor effekt, som fremover skal hjælpe slagterier i kampen mod salmonella.

-Det er alletiders, jeg vil endda sige, at det er genialt, lyder det fra Martin Daasbjerg, der er direktør for Dansk And I Struer.

Det geniale er, at slagterierne nemmere og hurtigere kan spore ubudne bakterier som salmonella. Det er rådgivningsvirksomheden Dianova som over de næste tre år vil udvikle det nye værktøj i samarbejde med Dansk And og Danish Crown.

-Kernen i selve det her påvisningskoncept, er et lille plastikchip, der måler 2 gange otte meter. På chippen er der alle de reagenter i tørret form, man normalt vil tilsætte på et laboratorium, siger Mogens Madsen, der er administrerende direktør i Dianova i Århus.

Og den opfindelse kan fremover hjælpe de cirka 1000 danskere, der hvert år får konstateret salmonellaforgiftning. Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger. I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid. Men med den lille chip kan de på andeslagteriet i Struer nu hurtigt få afsløret den plagsomme bakteri.

- Det gør, at når vi hver dag er færdige med at vaske og desinficere vores slagteri, så kan vi tage prøver af de enkelte afsnit. Er der så et sted, hvor der er noget, der skal have en tur mere, så får vi resultatet af det, inden vores rengøringsteam er væk, siger Martin Daasbjerg.

På nuværende tidspunkt bliver prøverne sendt afsted til laboratorier, og slagterierne får ofte først svar efter flere dage. Derfor vil chippen blive et vigtigt redskab i jagten på bakterierne.

- For de store og små virksomheder når man snakker ferske produkter som kød, der betyder det, at man kan frigive kødet på sikker grund hurtigere i stedet for at vente på et analysesvar, siger Mogens Madsen.

Udover at slagterierne hurtigere kan sikre kødet, så er der også en sidegevinst.

- Jeg synes faktisk, at der det gør, den største forskel, det er i forhold til forbrugerne, at vi kan levere varer ud, vi er sikre på, længere før vi kunne uden det her system. Og det gør, at forbrugerne kan have de ferske varer liggende nogle dage ekstra, understreger Martin Daasbjerg.

Første prototype forventes at være klar til sommer.