Centerchef er klar til ekstra coronakontrol: - Vi har styr på det

Butikscenter i Viborg frygter ikke myndighedernes ekstra coronakontrol. 8.500 virksomheder vil få tilsynsbesøg.

Myndighederne vil rykke ud på 8.500 kontrolbesøg, for at vejlede og kontrollere at butikker, fabrikker, restaurationer og alle de andre typer arbejdspladser efterlever coronaretningslinjerne. 

- De kan roligt komme her. Vi har styr på det hele, siger Meny-købmand og formand for centerforeningen i Sct. Mathias Centeret i Viborg, Lasse Lauritsen.

Tirsdag meddelte Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet, at de nu styrker kontrollen med virksomheders efterlevelse af coronaretningslinjerne. De vil skærpe virksomhedernes opmærksomhed på at begrænse spredningen af smitte med covid-19.

quoteVi er ikke som sådan fejlfindere, der begynder at rode rundt for at finde en fejl.

Anna Trige Lindberg, tilsynschef i Arbejdstilsynet

- Det her nye vejledningsinitiativ kommer til at foregå på den måde, at vi på alle vores almindelig grundtilsyn kommer til at toppe op med noget obligatorisk vejledning om forebyggelse af covid-19 smitte, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet, Anna Trige Lindberg. 

Hvor meget ekstrakontrol skal virksomhederne forvente?

- Det er primært en vejledningsindsats. Vi vil rigtig gerne i dialog med virksomhederne i forhold til, hvad de allerede har gjort. Mange virksomheder har gjort rigtig meget. Men vi tager en snak med dem om, hvad de eventuelt kan gøre yderligere i forhold til smitteforebyggelse.

Kom an

Hos Sct. Mathias Centeret i hjertet af Viborg møder kunderne i øjeblikket en coronavagt, når de går ind i shoppingcenteret. Han er et af de tiltag, som centeret har taget for at forsøge at efterleve myndighedernes krav om at minimere smitterisikoen mest muligt. 

- Jeg kigger hovedsageligt efter, om folk har mundbind på. Og så har vi jo de her streger på gulvet, hvor folk skal holde sig til højre, så de kan holde den afstand, de skal, siger coronavagt Mads Flemming Pedersen.

- Folk er rigtig positive egentlig. Det er oftest folk, der bare har glemt det. De har mundbindet i lommen, og så har de været inde i en butik og har simpelthen bare glemt det.

- Man skal faktisk have det på, allerede når man går ind i centeret, siger Mads Flemming Pedersen til en kunde. Coronavagten i Sct. Mathias Centeret stopper kunder, der har glemt mundbindet.
- Man skal faktisk have det på, allerede når man går ind i centeret, siger Mads Flemming Pedersen til en kunde. Coronavagten i Sct. Mathias Centeret stopper kunder, der har glemt mundbindet.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

I centeret føler de sig sikre på, at de gør, hvad de skal og kan for at efterkomme retningslinjerne, men alligevel irriterer det ikke formanden for centerforeningen at der kan være et kontrolbesøg på vej. 

- Jeg tror egentlig ikke, det får nogen stor betydning. Vi har altid opfyldt de krav, der har været. Man kan sige, det her er en kontrolkampagne, men jeg opfatter det egentlig ikke som kontrol. Jeg ser egentlig bare frem til at få den hjælp, der kan være. Vi er jo alle sammen i samme båd om at løse det her, siger Lasse Lauritsen. 

Selvom myndighederne altså nu vil intensivere indsatsen for at tjekke om arbejdspladser i det ganske land gør, hvad de kan for at undgå at sprede smitten, så ser tilsynschefen mere opgaven som en vejledning end et ekstra åg af kontrol. 

quoteJeg opfatter det egentlig ikke som kontrol. Jeg ser egentlig bare frem til at få den hjælp, der kan være.

Lasse Lauritsen, formand for centerforeningen i Skat. Mathias Centeret

- Vi har jo egentlig kørt den her vejledningsindsat på forskellige faconer lige siden foråret, og vi bliver egentlig taget rigtig godt imod. Vi kommer ud for at være vejledende. Så jeg har egentlig ikke indtryk af, at det bliver opfattet som noget negativt. Det er masser af virksomheder, som har fint styr på det. 

- Og så er vi ikke som sådan fejlfindere, der begynder at rode rundt for at finde en fejl. Det handler om, at vi er sammen om det her og om at finde en løsning på smittespredning, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet, Anna Trige Lindberg.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.