Center for Ludomani advarer: Computerspil kan vænne børn til gambling

Hos Center for Ludomani er man bekymrede over, at mange unger tager skridtet fra gaming til gambling.

En ny kampagne skal sætte fokus på forskellene mellem e-sport og online gambling.
En ny kampagne skal sætte fokus på forskellene mellem e-sport og online gambling.
Foto: Scanpix / Shutterstock

E-sport har fået en voldsom opblomstring blandt børn og unge. Men kan såkaldt gaming også risikere at føre til gambling? Det er bekymringen hos Center for Ludomani, skriver Politiken fredag.

Center for Ludomani har netop lanceret en kampagne, der skal sætte fokus på forskellene mellem de to, fortæller forebyggelseskonsulent Sarah Thiele.

- Vi kan se, at der er rigtig mange unge, der fristes til at gamble via gaming, fordi der kommer flere og flere gambling-elementer ind i computerspil og såkaldt e-sports-betting eksploderer. Det foregår, samtidig med at interessen for gaming vokser helt vildt blandt de unge i forlængelse af e-sport-bølgen, siger hun til Politiken.

- Men foreløbig er det alene en bekymring for fremtiden, vi har. Og den baserer vi på vores viden om, hvordan gambling og traditionel sport hænger sammen. Det er vi også bekymrede for i forhold til e-sport - især fordi det henvender sig til et så ungt publikum, som let kan udvikle dårlige vaner, som følger dem resten af livet.

Størstedelen af forældrene er nervøse

I forbindelse med kampagnen ’Gaming Not Gambling’, der onsdag blev debatteret på Ungdommens Folkemøde, har Center for Ludomani ligeledes fået kortlagt forældrenes syn på spillene. Og her det nemt at spore en udtalt nervøsitet.

81 procent af de adspurgte i undersøgelsen fra Gallup mener, det er bekymrende, at spilproducenterne udbyder spil, hvor der findes elementer af gambling, når disse spil i stor stil spilles af unge under 18 år.

Koblingen mellem de to er dog endnu ikke videnskabeligt bevist, fortæller Sarah Thiele fra Center for Ludomani.

- Vi kender ikke udviklingen endnu, for spillene er stadigvæk relativt nye, men i vores perspektiv kvalificerer de her cases som gambling - ifølge spillelovgivningen vil det sige, at der skal være en indsats, der skal være et element af tilfældighed i, hvad man vinder, og så skal der være en gevinst. Og det er også derfor, man i Holland og Belgien har sagt, at de her ting svarer til gambling og derfor skal reguleres herefter. Det kunne vi også godt tænke os skete herhjemme, siger hun.