Censor ville ikke give hånd til kvinder

En muslimsk underviser, der skulle være censor til en matematikeksamen på Herning HF & VUC, ville på grund af sin religion ikke give hånd til de kvindelige studerende

De studerende fik beskeden af deres matematiklærer på skolens intranet få dage inden eksamen:

- Vores censor har meddelt, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder. Så det vil nok være en god idé ikke at forsøge at give ham hånden. I hvert fald er I nu advarede, så I ikke i eksamenssituationen bliver forvirrede over det. Held og lykke med eksamen.

Forsøgte at få en anden censor

Nyheden gjorde flere af de kvindelige studerende så forargede, at de forsøgte at få tildelt en anden censor. Men det nægtede skolen på grund af det korte varsel.

- Jeg blev faktisk ret chokeret. Jeg synes ikke, sådan noget burde finde sted i dagens Danmark. Når man som pige får sådan en besked, føler man sig allerede bagud på point, inden man går ind til eksamen. Uanset hvor godt man er inde i stoffet, føler man sig ikke objektivt behandlet, fortæller 20-årige Michala Mosegaard til Information.

Uddannelseschef: En speget sag

Ifølge uddannelseschef Marianne Dose Hvid blev skolens ledelse først klar over, at censoren ikke vil give hånd til kvinder, da de studerende begyndte at henvende sig mandag morgen.

- Jeg tænker, at det er sørme godt nok en speget sag. Der er jo så mange censorer, der aldrig giver hånd til nogen af deres elever, og det kunne han jo også bare have valgt. At han ikke vil give hånd, er hans private mening, men at han melder det ud inden, er ærgerligt. Man skal ikke blande sin religion ind i en eksamen, siger hun til Information.

Censor: Det har aldrig været et problem

Den omstridte censor, Youssef Minawi, forklarer selv, at han kun vil give hånd til kvinder, hvis de er en del af den nærmeste familie. Da han tog sit pædagogikum, blev han rådet til altid i forvejen at fortælle eleverne om hans forbehold, inden de skal til eksamen.

- Jeg skriver altid til læreren for de klasser, jeg skal eksaminere. Jeg vil ikke have, at de skal blive forskrækkede over, at jeg ikke giver hånd af religiøse grunde. Jeg giver heller ikke hånd til den pågældende lærer, hvis hun er en kvinde. Sådan har jeg gjort i otte år, og det har aldrig været et problem, siger han til Information.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser til avisen, at der ingen regler er for, om en lærer eller censor kan vælge kun at give hånd til det ene køn. Det er op til skolen at vurdere, om den enkelte eksamen afholdes korrekt.