Familiekabalen

Familiekabalen: Cecilie var indlagt på sin 16-års fødselsdag, fordi mor var syg

Tusindvis af unge skal hvert år håndtere, at mor eller far bliver syg. Cecilie fra Herning har lært at leve med, at mor aldrig bliver rask.

Cecilie og Louise - mor og datter.
Cecilie og Louise - mor og datter.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Cecilie ligger i en seng på Herning sygehus. Hun bliver vækket med sang og pakker af sin mor, for det er en hel speciel dag, hendes 16 års fødselsdag.

Cecilie fejler ikke noget. Det er hendes mor, der er alvorligt syg og er indlagt, fordi hun ikke kan være til for smerter. Det sker jævnligt, i snit hver 6. uge. Denne gang faldt det sammen med Cecilies fødselsdag, og så kom hun med.

- Efter min mor havde vækket mig, hentede vi morgenmad og så film. Det var hyggeligt, men også meget anderledes end min fødselsdag plejer at være. Jeg er glad for, at jeg kunne holde den sammen med hende på sygehuset. Det betød rigtigt meget, fortæller Cecilie Bak Refshauge.

0:52
Se Cecilie blive vækket af sin mor på sygehuset, på dagen hvor hun fylder 16. 

Hun går i 9. klasse og bor sammen med sin mor i en lejlighed i Herning. Hun er en del af den statistik, der fortæller, at 40.000 danske børn hvert år oplever, at deres mor eller far bliver ramt af en alvorlig sygdom.

Mor kronisk syg

Cecilies mor, Louise Bak Refshauge, bliver aldrig rask. Hun har en kronisk tarmsygdom, stomi og diabetes plus en hel del følgesygdomme, og så er hun opereret 25 gange.

- Hun er meget syg, men alligevel kan man ikke altid se det på hende, fordi hun er så positiv og ikke går og brokker sig hele tiden. Men det er virkelig svært, og man ved jo aldrig, hvad der kan ske, siger Cecilie og hendes mor tilføjer.

Mor og datter har tilbragt mange timer sammen på sygehuset. 
Mor og datter har tilbragt mange timer sammen på sygehuset. 
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

- Hun er bange for at miste sin mor, og jeg er også bange for, at jeg dør fra hende, fordi hvad skal der så ske med hende, fortæller Cecilie. 

Cecilie skriver tekster og sætter musik til. Det hjælper hende til at udtrykke de svære følelser og det pres, der er forbundet med at være pårørende til en kronisk syg forældre.

- Det er en god måde at få sat nogle ord på det hele. Jeg kan nogle gange græde ud bare ved at høre musik. Det er rart nok, forklarer Cecilie.

Som til enhver anden fødselsdag, så var der naturligvis kagemand. 
Som til enhver anden fødselsdag, så var der naturligvis kagemand. 
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

For nylig deltog hun med en af sine egne sange i X-Faktor, men røg ud i five chairs challenge.

Alligevel var det en kæmpe oplevelse for både mor og datter. Sammen har de en hel særlig humor, der giver dem et pusterum. Men bekymringerne lurer hele tiden, og dem er de gode til at snakke helt åbent om:

- Vi har både snakket om død og begravelse og om livet, mens man har det.  Det er vigtigt at være positiv og se mulighederne fremfor begrænsningerne og så prøve at acceptere det, man alligevel ikke kan lave om på, siger Louise Bak Refshauge.

Hun har også skrevet et børnetestamente, der er blevet tinglyst i retten.

Ny skole skal være ny start

Cecilie skal næste år på efterskole, og det glæder hun sig helt vildt til.

- Jeg skal være sammen med en hel masse unge et nyt sted. Det bliver så dejligt at komme væk fra det hele og slippe ansvaret.  Men det bliver også hårdt i forhold til min mor, selvom jeg er sikker på, hun nok skal klare sig herhjemme, fortæller Cecilie. 

Mor er helt enig.

- Hun skal bare gi den gas og være en helt almindelig teenager.

9:08
Se hele fjerde afsnit af familiekabalen her.