Casper Steinfath – verdensmesteren fra Klitmøller

De færreste kan kalde sig for tredobbelt verdensmester. På trods af en status som verdensstjerne er Casper Steinfath stadigvæk en ydmyg thybo fra Klitmøller.

Casper Steinfath
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

- Jeg er bare en dreng, der har det sjovt med min passion. Jeg elsker at surfe.

Sådan starter 23-årige Casper Steinfath interviewet, da TV MIDTVEST besøger ham i barndomshjemmet i Klitmøller. Ni måneder om året rejser han rundt i hele verden for at deltage i konkurrencer i stand up paddle surfing, men når han er hjemme, bor han i det hus, hvor han er vokset op og fik surfing ind med modermælken.

Foran det vindhærgede hus vrimler det med surfboards, og i køkkenet sidder flere unge, solbrune fyre og spiser frokost. Den ene er en brasiliansk surfer, den anden er Danmarksmester i traditionel surfing, og den tredje er en tysker, der er i Klitmøller for at deltage i en lokal surf-konkurrencer.

- Her bor altid mennesker på kryds og tværs, og der er altid gang i den, fortæller Casper Steinfath med et smil om huset, som han bor i sammen med sin amerikanske far fra Californien, sin lillebror og sin kæreste. I dag bor hans mor længere nede i byen.

Det er ikke til at mærke på Casper Steinfath, at han er en verdensstjerne. Faktum er dog, at han er tredobbelt verdensmester i stand up paddle surfing. Når han er ude at rejse, bliver han genkendt mange steder i verden, selvom det langt fra er alle i Danmark, der ved, hvem han er.

- Det er ret underligt det der med, at folk i udlandet kan genkende mig og vil have autografer. Det er sjovt, men jeg er glad for, at det ikke er sådan herhjemme i Danmark, siger Casper Steinfath.

Karrieren tog fart

At Casper Steinfath i dag kan leve af at surfe, lå ikke i kortene for blot få år siden. I dag er stand up paddle surfing den hurtigst voksende vandsport i verden, men i Danmark er det stadigvæk en lille nichesport. Alligevel har den 23-årige thybo formået at gøre sin hobby til en levevej.

- Det, der bare startede som en sjov leg, er efterhånden gået hen og blevet et arbejde, og jeg er virkelig stolt og taknemmelig over, at det kan lade sig gøre. For tre år siden troede jeg ikke, at det ville være muligt, siger Casper Steinfath ydmygt, inden han igen understreger, hvor glad han er for, at det kan lade sig gøre.

Siden han var helt lille, har det været normalt for den tredobbelte verdensmester at lege og surfe i Vesterhavets store bølger. Op gennem barndommen og opvæksten forsøgte han altid at bruge så meget tid på havet som muligt, og det er noget, han ikke har glemt.

- Jeg forsøger altid at komme på vandet mindst én gang om dagen, siger Casper Steinfath.

Efter folkeskolen gik han på gymnasiet i Thisted, og da han blev student, besluttede han sig for at give den et forsøg og høste frugten af den livslange træning på Vesterhavet.

- Da jeg var de her 18 år og færdig med gymnasiet, så var det afsted på World Touren og ligesom søge den her drøm, siger Casper Steinfath.

Det skulle vise sig at være en god idé. Talentet var så stort, at den første store titel hurtigt blev en realitet.

- Overraskende hurtigt, synes jeg selv, vandt jeg så min første VM-titel, og derfra er det bare gået stærkt, siger Casper Steinfath, der i dag er sponsoreret af energidrikken Red Bull og surfboard-producenten Naish. 

Voldsomme kommentarer gør ondt

Noget af det, der gør Casper Steinfath til så god en surfer, er, at han ifølge ham selv altid forsøger at presse sig selv til det yderste. Han vil blive bedre, og det kræver, at han gør dét, der kan skræmme normale mennesker, til sin hjemmebane.

Som interviewet skrider frem, og snakken kommer ind på, om det er livsfarligt eller ej at lege og surfe i de store bølger i Vesterhavet, bliver tonen mere alvorlig. Flere gange har Casper Steinfath nemlig fået kritik for at surfe i farlige forhold – blandt andet under stormen Bodil.

- Det går mig meget på, og jeg bliver rigtig ked af det, når jeg for eksempel sidder og læser en kommentar på Ekstra Bladet, hvor en person skriver: ”De er nogle rendyrkede idioter de surfere, lad dem for helvede drukne i fred,” siger Casper Steinfath.

Han understreger, han aldrig kunne finde på at bevæge sig ud i forhold, han ikke ville føle sig tryg i. Ifølge den 23-årige thybo er det vigtigste som surfer nemlig, at man kender sine omgivelser, og at man forbereder sig godt nok.

- Det, som vi anser som gode forhold, kan være det, som andre folk anser som værende frygtindgydende, det kan være katastrofalt, og det kan være dommedag, siger Casper Steinfath.

4:20
Se et portræt af 23-årige Casper Steinfath fra Klitmøller.