Byggeskandale: Huse rådner indefra

Eksperter kalder det den værste byggeskandale i årtier. Nu afdækker en ny rapport problemerne med de såkaldte MGO-plader, som er blevet brugt som vindspærre i store dele af byggebranchen fra 2010 og helt frem til slutningen af 2014.

byggeskandalen.jpg

Det er kinesisk fremstillede vindspærreplader, der er problemet. Plader, der monteres i facader for at holde vind og fugt ude.

Pladerne indeholder magnesium-klorid, der i det fugtige danske klima udskiller saltvand, som trænger ud i bagvægge og danner rust på skruer og beslag.

Skruerne på billedet har siddet i et nybygget hus i et halvt år:

rustne skryer.jpg

Et andet stort problem er, at fugten driver ned ad pladerne. På sigt giver det skimmelsvamp i byggeriet. 

muggen plade.jpg

Det er endnu uvist, hvor mange husejere som kan være ramt, men det er mange. Siden 2010 er der monteret mere end 1 million kvadratmeter af de skadelige plader, viser en ny rapport, der udkom onsdag.

Hør manden bag rapporten fortælle om problemets omfang:

2:54

Link: Læs hele rapporten.

En af de største udfordringer med pladerne er, at de er svære at fjerne igen. Deres placering gør nemlig, at man næsten er nødt til at bryde hele væggen ned for at få dem ud. 

En af dem, der har mærket byggeskandalen på eget hus er Karen Glerup-Nielsen fra Gjern. Kort efter familien var begyndt at bygge deres nye hus opdagede de, at der løb vand ned ad væggene og at skruer og beslag begyndte at ruste. 

- Det har været et super frustrerende forløb, fordi man bare stod der helt alene og der var ikke nogen, der kunne gøre noget, fortæller hun. 

Den pernible situatiuon endte med, at familien Glerup og håndværkerne blev enige om hver at betale 1/3 af udgifterne til udbedringen af skaderne. For familien betød det en ekstraregning på 80.000 kroner.

Det er ikke kun hos husejerne, der er frustration over det uholdbare byggemateriale. Også dansk Byggeri er ærgerlige over situationen.

- Det er et meget uheldigt indslag i byggebranchen. Det er uanset, om det er entreprenører, bygherrer, eller rådgivere. Det her berører hele branchen, for alle parter i byggeriet har brugt de her plader i flere år. 

De kommende år vil en række retssager afgøre, hvem der i sidste ende står med erstatnignsansvaret overfor de mange husejere.

Se mere om de skandaleramte vindspærre-plader i indslaget:

2:56