Sag om dyrkning af jord ved Værnengene for højesteret

I dag kommer en sag om dyrkning ved Værnengene for højesteret, og det er med nogle landmænd fra regionen, der har taget en bus til København i morges.

Niels Jørgen Sommer Madsen på billedet skal i højesteret, hvor han fører sag imod Natur- og Miljøklagenævnet.
Niels Jørgen Sommer Madsen på billedet skal i højesteret, hvor han fører sag imod Natur- og Miljøklagenævnet.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Tidligt i morges tog en bus fuld af landmænd fra Midt- og Vestjylland imod København. De skal alle i Højesteret i dag for at overvære en retssag, der har været under opsejling i mange år. 

Sagen drejer sig om landmændene Niels Jørgen Sommer Madsen og Søren Kristian Sommer Madsen på Sommergård ved Ringkøbing Fjord. For 25 år siden indgik de en frivillig aftale med myndighederne om, at de måtte dyrke deres arealer ved Værnengene, så længe de gjorde det på en miljøvenlig måde. 

Men da landmændene i 2012 ville omlægge 10 hektarer af deres land, afviste Natur- og Miljøanklagenævnet det ønske på trods af den tidligere aftale med landmændene. 

Niels Jørgen og Søren Kristian tabte siden en sag imod anklagenævnet i landsretten, inden sagen i dag officielt startede i højesteret.

Siden er det blevet en principsag - Ikke kun for landmændene selv, men også for Landbrug & Fødevarer. 

- Det her en principsag for Landbrug & Fødevarer, fordi rigtig mange landmænd sidder i samme situation, og derfor kan det hjælpe på dem, hvis vi vinder sagen, siger advokat Håkun Djurhuus, der repræsenterer de to landmænd, til Landbrugsavisen. 

De to landmænd har en bus fyldt med støtter med til Højesteretten i København. 30 mand er med bussen, og de vil overvære sagen. 

Højesteret afsiger som regel dommen en uge efter retssagen, siger advokat Håkun Djurhuus til Landbrugsavisen. 

2:24