Bulgarske Atanas: Jeg kunne ikke mere

Bulgarske håndværkere fik 1 euro i timen på en byggeplads i Thorum. I dag står en af dem frem og fortæller om kummerlige forhold.

39-årige Atanas Gospodinov har fået nok efter to måneders arbejde i Danmark. Han føler sig udnyttet af det firma, der har ansat ham:

- Vi arbejdede 12-14 timer hver dag, syv dage om ugen. Til sidst var jeg så træt. Jeg kunne ikke arbejde mere uden pause, siger han.

TV MIDTVEST har mødt ham på 3F's kontor i Skive. Fagforeningen skjuler ham, fordi han føler sig truet af byggefirmaet, efter at han fortalte den danske fagforening om arbejdsforholdene.

Timeløn: 1 euro

Atanas Gospodinov er ansat i et bulgarsk firma, der er er hyret af det danske AV Buildings ApS til at renovere huse i Danmark. Han har været her i to måneder og har arbejdet på tre byggepladser. Senest har han arbejdet med at renovere to huse i Thorum nord for Skive. Lønnen var 270 euro om måneden, svarende til cirka en euro i timen på grund af de lange arbejdsdage, men ifølge Atanas Gospodinov er lønnen ikke engang blevet udbetalt.

- Dette firma skal stoppes. Det er ikke normalt arbejde.

Uden sikkerhedsudstyr

På 3F's kontor viser han billeder frem af livet i huset på Thorum. Nogle af billederne viser et næsten tomt køleskab. Andre viser de bulgarske bygningshåndværkere over skrævs på taget uden sikkerhedsudstyr.

De fire bulgarske arbejdere har boet i de huse, de har renoveret. Firmaet skulle sørge for mad, men arbejderne fik ikke, hvad de kunne spise:

- En kylling til en uge til fire personer, siger Atanas Gospodinov.

Meldt for social dumping

Onsdag mødte SKAT og Arbejdstilsynet op på byggepladsen sammen med politiet. De kom efter en anmeldelse fra 3F, bygget på Atanas Gospodinovs forklaring. Betjentene vurderede, at forholdene var sådan, at sagen skulle meldes til Center mod menneskehandel under Socialstyrelsen.

Nu håber Atanas Gospodinov at han kan få hjælp til at komme sikkert ud af landet. Han ser frem til at komme hjem til kone og barn, men frygter også for sin egen og deres sikkerhed, fordi han gik til fagforeningen:

- Jeg tror, jeg måske får store problemer. Jeg ved ikke, hvad der sker, når jeg kommer hjem til Bulgarien. Der er ikke sikkert for mig og min familie. Hvad kan der ikke ske nu?

Alligevel fortryder han ikke:

- Det her er ikke et normalt liv, siger han.

Her kan du se indslag med Atanas Gospodinov fra TV MIDTVEST lørdag den 24. august:

02:21 Luk video

 

Her kan du se nogle af Atanas Gospodinovs billeder fra huset i Thorum