Brugte juletræer kan give varme til 3,6 mio. brusebade

Brugte juletræer kan give varme til 3,6 mio. brusebade.

De 1,4 million juletræer, der ryger ud af stuerne efter juledagene, indeholder nok energi til, at 10.000 danskere kan tage et brusebad hver dag - i et år. Det viser beregninger fra Dansk Fjernvarme.

Først skal træet vises, siden skal det brændes. En let omskrivning af juleklassikeren "Højt fra træets grønne top", der giver god mening i fjernvarmen.

For der er nemlig rigeligt med energi i vores brugte juletræer, når glansen er falmet, og pynten er pillet af. Faktisk så meget, at 10.000 danskere kunne tage brusebad i et år, viser beregninger fra Dansk Fjernvarme.

I Danmark sælges omkring 1,4 millioner juletræer til de danske hjem. Et typisk juletræ måler 160 cm og vejer 6,5 kilo. Det indeholder knap 100 MJ energi. Og blev de alle sammen brugt som flis i et fjernvarmeanlæg, ville de give energi nok til 3,65 millioner brusebade.

- Vores juletræer indeholder en hel del energi. Især når man lægger dem sammen. Og så er det egentlig lidt ærgerligt, at vi ikke udnytter det bedre, siger teknisk konsulent Kate Wieck-Hansen hos Dansk Fjernvarme med henvisning til, at det langt fra er alle juletræer, der ender som brændsel i fjernvarmen.

Har du vandet dit juletræ i dag?Hvis dit juletræ skal fyres af, er det i øvrigt vigtigt for juletræets brændselsværdi, at du husker at vande det hver dag, det står indenfor. For så holder det bedre på nålene.

- Der er mere harpiks i nålene end i selve træet. Og det gør, at de betyder en del for, hvor godt dit juletræ brænder, oplyser Kate Wieck-Hansen.

Det er begrænset, hvor mange juletræer, der genanvendes som grøn ressource. I nogle kommuner kan man aflevere sit træ på genbrugsstationen, hvor det så vil gøre nytte på affaldsforbrændingen som fjernvarme. Andre steder kan man aflevere sit juletræ og få en pose flis til gengæld, ligesom enkelte fjernvarmeværker tidligere har åbnet for, at folk kan aflevere juletræet til flisning hos dem. Og endelig er der træer, der bare ryger tilbage i naturen.

Der er 124 fjernvarmeanlæg, der helt eller delvist bruger flis som brændsel. 1,7 millioner hustande og mere end 3,6 millioner danskere får deres varme fra fjernvarme. Det svarer til 64 procent af alle hustande.