Brugsuddelere: - Folk er nødt til at støtte os

Mange små dagligvareforretninger kæmper for overlevelse. De er truede, når folk i stigende grad lægger deres handel i discountbutikkerne. Tre af landsdelens brugsuddelere opfordrer kunderne til at støtte lokalt.

Før i tiden var det naturligt at man handlede i den landsby hvor man boede – nu skal uddeleren hele tiden minde kunderne om at Brugsen eksisterer.
Før i tiden var det naturligt at man handlede i den landsby hvor man boede – nu skal uddeleren hele tiden minde kunderne om at Brugsen eksisterer.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

De små butikkers eneste chance for overlevelse er at få borgerne i landsbyen til at handle hos dem. Tre steder her i Midt- og Vestjylland kæmper tre butikker og deres uddelere for at få folk i landsbyen til at handle hos dem. Deres fælles mission er at få brugsen til at overleve i hver deres by.

Som sidste stop før færgen til Fur ligger Selde. Her har Ninna sit første uddelerjob.

- Jeg kan godt lide den nærhed, der er ude i de små samfund, med kunderne og personalet og sådan noget. Det er ikke så stort, at vi ikke ser hinanden, siger Ninna Olesen.

26:37
Her kan du se hele udsendelsen om de tre brugsuddelere.

Butikker uden overskud skal lukke

Coop vælger i disse år at stramme grebet om de butikker, der ikke giver overskud. Coop deler butikkerne efter farverne i et trafiklys. Lige nu er Rødding i rød mens Selde har det lidt bedre.

- Jeg håber, at vi er her om et halvt år, men jeg ved det ikke, siger Trine Kjeldsen, der er uddeler i  LokalBrugsen i Rødding.

I 2017 havde Brugsen i Rødding et overskud på 18.000 kroner, Brugsen i Selde fik et overskud på godt 100.000 kroner, og Brugsen i Mejrup et overskud på godt 300.000 kroner.