Bruger 5000 kroner mindre per ældre

Siden 2008 har kommunerne brugt 12 procent mindre til pleje per ældre. Det betyder, at ældre nu tvinges til at sove i samme sengetøj i fire uger i træk (arkivfoto).

Aeldre-mand-og-personale_0.jpg

Fire uger i samme sengetøj. Fire uger mellem hver gulvvask.

Det bliver snart virkeligheden for hundredvis af ældre i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kommunen er blot ét eksempel på de forringelser, der har været på ældreplejen over hele landet i de senere år.

Selv om kommunerne siden 2008 har øget deres udgifter til ældre med knap 2,5 milliarder kroner svarende til seks procent, så er antallet af ældre steget med 23 procent, og dermed er udgifterne ikke fulgt med antallet af ældre.

Fra 2008 til 2014 brugte kommunerne således 12 procent mindre på plejen per ældre over 65 år - eller hvad der svarer til 5.245 kroner mindre per ældre. Og kommunernes budgetter for 2015 vidner om, at kurven fortsætter nedad.

Det viser nye beregninger, som DR's Databaseredaktion har foretaget på baggrund af tal fra Kommunernes Landsforening (KL).

I 2015 agter kommunerne ifølge budgettallene at fortsætte udviklingen. Hvis budgetterne holder, vil landets kommuner i år bruge 14 procent mindre per ældre end de gjorde i 2008. Det er inklusiv ældremilliarden, som regeringen afsatte første gang i 2014 og tre år frem.

- De her tal viser, at kommunerne generelt sparer på ældreomsorgen. Når man er nede på at skifte ældre menneskers sengetøj hver fjerde uge, så er det et eksempel på en væsentlig forringelse i kvaliteten af ældreplejen, siger professor ved Aalborg Universitet Tine Rostgaard, der forsker i ældre og ældrepleje.

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af ældre steget med næsten 200.000 over de seneste syv år, og den udvikling fortsætter. Derfor er der behov for flere midler til området, mener Ældre Sagen.

- Kommunerne hugger hele tiden en hæl og klipper en tå. I de kommende år får vi mindst 10.000 flere demente, så området skal simpelthen tilføres væsentligt flere midler, hvis vi fortsat skal kunne behandle de ældre værdigt, siger Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen.

Det anslås, at der om fem år vil være 140.000 flere ældre end i dag.

/ritzau/