Brødre lever af, at du ikke smider din kaffemaskine ud

Netbutikken Reservedele.nu oplever i øjeblikket stor fremgang. Ejerne mener, det er fordi forbrugerne er begyndt at reparere hvidevarer i stedet for at udskifte dem.

Når kaffemaskinen går i stykker, skal du så købe en ny eller skal du reparere på den ødelagte? Det dilemma har mange af os stået med, og hvis man skal tro brødrene Valentin, så er flere og flere trætte af køb og smid væk-kulturen.

Poul Erik Valentin og Michael Veng Valentin ejer netbutikken Reservedele.nu, der sælger reservedele til alle former for hvidevarer. Deres fokus har dog ikke altid været nethandel. I 1972 grundlagde familien VM Elektro A/S, hvis primære fokus var reparation af vaskemaskiner og elektromotorer.

Salget er steget støt for netbutikken, hvis lager ligger i Ravnstrup ved Viborg. Det kan lagermedarbejderen mærke. Han har til tider svært ved at følge med.

- Det kniber lidt en gang i mellem, men vi har lige ansat en her til nytår, og det har hjulpet gevaldigt på det, siger Johnny Sørensen. 

Reservedele.nu sender 20.000 pakker ud om året, og det er særligt dyre køkkenmaskiner, der bliver solgt reservedele til.

- Det er de lidt dyrere maskiner, vi sælger reservedele til, for den billige kaffemaskine til 299 kan det dårligt svare sig at reparere på. Det er desværre noget, der bliver smidt ud, og så køber man en ny, siger Michael Veng Valentin.

Brødrene fortæller, at de nu i netbutikken sælger flere reservedele til private, end de gør til det professionelle marked.

Kaffemaskiner og støvsugere

Det er meget nemt at kigge på de præcise salgstal og se, hvilke varer, der bliver solgt flest af. Alligevel har dem, der pakker varerne, en rigtig god fornemmelse af, hvad der er efterspørgsel på uden at kigge på de tal. 

Ude på lageret fortæller de, hvilke varer, der går som varmt brød. Det er blandt andet reservedele til dyre røremaskiner, dyre kaffemaskiner og udstyr til støvsugere. 

Brødrene Valentin har to meget forskellige roller i firmaet. Michael Veng Valentin er den kommercielle bror, der skal købe varerne ind fra leverandører og få prisen så langt ned som muligt. Poul Erik Valentin er den tekniske bror. Han skal vide, hvordan det hele virker. 

- Jeg ved, hvordan reservedelene virker, og forsøger at finde ud af det, hvis vi får nye reservedele ind, siger Poul Erik Valentin.

Den oprindelige virksomhed, VM Elektro A/S, kører stadig, og her reparerer firmaet hvidevarer i private husholdninger i Viborg. Derudover reparerer de industrimaskiner landet over. 

Reservedele.nu sælger ikke kun varer til det danske marked, men til hele norden, Tyskland, Holland og England.