Brislingekasse har haft konsekvenser for antallet af fiskere

Det er nu igen tilladt for fiskerne at fiske i den såkaldte brislingekasse. Men 30 års forbud mod brislingefiskeri langs kysten har haft konsekvenser.

brisling_fartoj.jpg
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Den såkaldte brislingekasse har længe været lukket, men nu er den igen åben. Det betyder en hel del på brændstofbundlinjen for særligt de mindre fartøjer, der ikke længere er tvunget til at sejle fem timer ud for at fiske.

Spørgsmålet er så, om åbningen kommer for sent. 

- Vi er en af de få, der er tilbage i havnen, der fisker brislinge. De andre har solgt deres skibe, blandt andet fordi brislingekassen har været der, fortæller fisker Kalle Christiansen, der mandag er i fuld gang med at gøre brislinge-udstyret klar. 

Også den lokale fiskeriforeningsformand kan fortælle, at den lukkede brislingekasse har haft konsekvenser. 

- Efterhånden som brændstoffet er blevet dyrere, og konkurrencen er blevet hårdere, så står udgifterne ikke mål med indtjeningen, når du har et lille fartøj, så det er klart, at det har haft en effekt på medlemmerne i Hvide Sande i hvert fald, siger Jesper Juul Larsen, formand i Sydvestjysk Fiskeriforening. 

I mere end 30 år har området ud for kysten mellem Hanstholm og Blåvand været lukket for brislingefiskeri fra den 1. juli til den 31. oktober.

Det røde område illustrerer den såkaldt brislingekasse.
Det røde område illustrerer den såkaldt brislingekasse.
Foto: Grafik

Med hjælp fra DTU Aqua har fiskerne overbevist EU Kommisionen om, at der ikke er belæg for at forbyde fiskeri af industrifisken. Derfor er brislingekassen foreløbigt suspenderet, og Kalle Christiansen kan nu frit sejle ud og fiske efter brislinge.

- Vi glæder os da. Vi glæder os rigtig meget til at se, om der er liv derude, siger han.