Brian sørger for, at din juleaften bliver varm

Ikke alle kan holde fri, selv om det er juleaften. Brian Mortensen bruger sin jul på Herningværket, hvor han sørger for, at vi andre får en god jul.

Brian Mortensen tilbringer sin juleaften omgivet af computerskærme i stedet for familie.
Brian Mortensen tilbringer sin juleaften omgivet af computerskærme i stedet for familie.
Foto: Pressefoto: Ørsted

Juleaften bliver elmåleren sendt på overarbejde. Der er gang i både radiatorerne, ovnen, kogepladerne og diverse julelys, men strømmen og varmen kommer ikke af sig selv: Også juleaften kræver det, at nogen er på arbejde for at holde gang i kedlerne.

I år er Brian Mortensen den udvalgte. Han sidder i aften fra klokken 15 til 23 helt alene på Herningværket, der er et af Ørsteds ni danske kraftværker. Og selv om det ikke er drømmevagten for ham, så er der trods alt et lyspunkt.

- Det er selvfølgelig lidt træls at sidde her alene, men vi kører en turnusordning, hvor man kun får vagten hvert 12. år, så i det mindste går der mange år, før det er min tur igen, siger driftsmester Brian Mortensen.

Gaverne må vente

Selv om han skal tilbringe juleaften på kraftværket, kommer han ikke helt til at undvære julen. Der er bestilt en julemenu til ham, som kan nydes i kontrolrummet, hvor der også er blevet sat et juletræ op. Gaverne fra familien må dog vente til førstejuledag, når vagten er slut, og han kan komme hjem.

- Jeg kan lige nå et glas portvin med familien, når jeg kommer hjem her den 24., men det er vist også det, siger Brian Mortensen.

Selv om der er blus på mange komfurer juleaften, så er det samlede elforbrug i Danmark, mens julemaden bliver lavet, alligevel omkring ti procent lavere sammenlignet med en almindelig decemberdag. Mere effektive komfurer, ovne og LED-belysning hjælper med til at begrænse elforbruget, og samtidig er varmen og strømmen i stigende grad grøn.

På kraftværkerne oplever medarbejderne en stor ændring i vores strømforbrug juleaften. Frem til klokken 18 er der et relativt jævnt elforbrug i de danske hjem. Men fra det øjeblik, hvor juleanden og flæskestegen er ude af ovnen, falder strømforbruget markant, og det stiger først for alvor igen, når vi er tilbage på arbejde den 27. december.