Brexit spøger til modeuge

Nye tal viser, at eksporten til Storbritannien er faldet efter Brexit. Briternes nej til EU har skabt usikkerhed i markedet.

Mode
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Der er godt gang i købmandsskabet hos undertøjsproducenten JBS, men helt glat glider forretningen ikke på den anden side af Nordsøen. 

- Vi har fået flere komplikationer med vores engelske kunder. Handlen går ikke helt lige så let som før, de stemte sig ud, siger Morten Jensen, der er produktchef for JBS.

I 2015 oplevede den danske mode- og tekstilbranche en vækst på 20 procent på det engelske marked. Sidste år hvor briterne stemte sig ud af EU, faldt væksten til beskedne 2,5 procent. 

- Det der først og fremmest er sket, ved at briterne stemte sig ud af EU, det er, at det engelske pund er faldet. Det har gjort for de danske modevirksomheder at eksportere varer til Storbritannien, det er i hvert fald blevet dyrere for dem at eksportere derover til, siger Michael Hillmose, der er international chef, Dansk Mode & Tekstil.

- Vi er nødt til engang om ugen at sætte os ned med vores partnere og se på, hvordan ser pundet ud, og hvornår er det rigtigt at sende varerne afsted. Så vi lykkes stadigvæk derovre, men vi kan mærke det, siger Morten Jensen. 

Indtil videre har de økonomiske konsekvenser været små, men usikkerheden er stor.

- Det startede allerede lidt i 2016, de har haft lidt svært ved at betale deres regninger. Verden er lidt usikker lige ud, og det, at de melder sig ud, gør, at man ikke helt ved, hvor man står, siger Jens Obel, der er administrerende direktør i DK Company Ikast.

Hvor alvorligt bruddet bliver, er stadig til forhandling. 

- Det vi for alvor frygter er, at der kommer told på varerne, og briterne laver deres egne regler for, hvordan varerne skal mærkes. Vi frygter, at de sætter en masse forhindringer i vejen for, at danske virksomheder kan sælge varerne på de britiske marked, siger Michael Hillmose. 

Men der er også optimisme i branchen.

- Hvis der er nogen, der kan gøre det også i en svær tid, så tror jeg faktisk på, det er danskere eller skandinavere, siger Morten Jensen.  

Branchen eksporterede sidste år til Storbritannien for 1,6 milliarder.