Brexit har haft konsekvenser for danske virksomheder

Flere danske virksomheder har mærket Brexit på pengepungen og Dansk Industri fortæller, at usikkerheden kan få konsekvenser

Brexit konsekvenser
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Tican i Thisted eksporterer årligt for over 400 millioner kroner til Storbrittanien, men siden Brexit er omsætningen faldet med over 10% - og derfor er slagteriet tvunget til at søge mod andre markeder.

- Der er rigtigt mange europæiske svinekødsproducenter der gerne vil sælge ind til England. Det betyder det er et presset marked - vi har set, at pund er faldet i værdi, så vores eksport til England den er for nedadgående, fortæller Ove Thejls, som er administrerende direktør i Tican.

Konsekvensen af Brexit kunne mærkes med det samme, da kursen på pund faldt med over 12%. Siden er kursen steget en smule så faldet lige nu er knap 9%. 

I Midt- og Vestjylland angiver hver sjette eksportvirksomhed at de allerede nu er negativt påvirkede af Brexit - og dobbelt så mange forventer negative effekter de kommende år. 

- Usikkerheden for virksomhederne er nok noget af det værste, for det betyder sådan lidt, at man ikke tør stille sig tilfreds til det man har og man er nødt til at afsøge andre muligheder - og det går der naturligvis tid og fokusering med, så usikkerheden kan godt betyde for virksomhederne, at man får sådan et vist vakum, en stilstand, indtil man så får truffet de nye beslutninger, forklarer Claus Arberg, der er formand hos Dansk Industri Midt Vest

Hos vinduesproducenten Idealcombi i Thy, satte Brexit også en brat stopper for et ellers voksende marked og omsætning.

- Det gik fantastisk, vi var på en utroligt spændende rejse og måtte nive os selv i armen for at forstå hvor godt det egentlig gik, siger Claus Winther, som er direktør i Idealcombi.

Siden Brexit er flere byggeprojekter i Storbrittanien sat i bero, og de er blevet nødt til at afskedige medarbejdere i produktionen. Nu holder virksomheden vejret i håbet om bedre tider. 

- Vi er bekymrede, men vi kan ikke rigtigt finde nogen, der kan fortælle og hvad der egentlig kommer til at ske, siger Claus Winther, som er direktør i Idealcombi.

Hos Tican er de vant til udsving på markedet, men håber ikke at Brexit får yderligere betydning for samhandlen i og udenfor Europa. 

- Man kan være nervøs for om andre europæiske lande får den samme idé - herunder Danmark. Og jeg kunne være meget nervøs for, hvis vi ikke i Danmark formår at fortælle offentligheden, hvor stor betydning frihandel har for Danmark og den danske velfærd, siger Ove Thejls, som er administrerende direktør i Tican.