Brandvæsen opfordrer til forsigtighed, når marker brændes af

Brandvæsenet i Ringkøbing-Skjern rykkede tirsdag aften ud til en brand på en mark. Derfor opfordrer de nu landmænd til at være ekstra forsigtige.

20010326-181507-l_8mb.jpg
Foto: Scanpix / Henning Bagger

August betyder højsæson for landmænd, der høster.

Men i nogle tilfælde kan det skabe farlige situationer efterfølgende, når landmænd sætter ild til deres afgrøder og brænder markerne af, fortæller Michael Nielsen, der er indsatsleder ved Brand og Redning Midtvest.

- Det sker typisk, hvis der er noget vind. Så kan det løbe løbsk, siger han. 

Tirsdag rykkede Brand og Redning Midtvest ud til en brand, der dog hurtigt kom under kontrol. Men det kan hurtigt gå langt værre. 

Landmænd vælger typisk at brænde de resterende afgrødder af efter høsten, fordi de ikke ønsker at tage stråene med op. Samtidig giver det også en ren jord, når der skal sprøjtes med gylle. Sådan lød forklaringen fra den landmand, der tirsdag aften var nødt til at tilkalde brandvæsenet. 

Når der er tale om jordmarker, stopper branden, fordi der ikke er mere brændbart. Men i nogle tilfælde går det ikke helt som ønsket.

- Det sker nogle gange, at vi må rykke ud. Derfor skal man sørge for, at der er et område rundt om, hvor der er jord, siger Michael Nielsen. 

Der findes en afbrændingsbekendtgørelse, der foreskriver, at man skal orientere beredskabet, om at man har tænkt sig at brænde af. Med den som udgangspunkt giver Michael Nielsen nogle gode råd her: