Brandmænd er bekymrede over besparelser

De kommunale beredskaber står overfor besparelser på 175 millioner kroner, og det vækker bekymring hos brandmændene.

Deltidsbrandmænd er bekymrede over kommunale besparelser på beredskabet.
Deltidsbrandmænd er bekymrede over kommunale besparelser på beredskabet.
Foto: Arkiv

I weekenden afblæste regeringen de millionbesparelser, der var planlagt på det statslige beredskab. Planen var at spare 125 millioner kroner på indsatsen, der rykker ud til terror eller katastrofer, som for eksempel storm og oversvømmelse, og det ville kunne lukke beredskabscentrene i Herning og Thisted.

Men et er de statslige beredskaber, som nu går fri. Også de kommunale beredskaber står overfor massive besparelser.

Nu advarer landets deltidsansatte brandmænd mod følgerne. De store millionbesparelser vil betyde ringere service for borgerne når der er større ulykker, brande og oversvømmelser.

- Det vi har hørt ind til nu er, at man vil afskedige brandmænd, lukke brandstationer og man vil køre med færre folk på udrykninger. Vi har gjort opmærksom på besparelserne og det negative i det fra dag et. Men jeg forventer, at når man opfører sig pænt det statslige område, så gør man det også på det kommunale, siger Karsten Andersen, formand for Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk, Nibe.

Ingen hjælp at hente

Der er dog ingen hjælp at hente hos politikerne på Christianborg.

- Jeg har ingen penge at komme i det kommunale beredskab. Der må man få enderne til at hænge sammen og få koordineret med, hvad det ender op med med det statslige beredskab, siger Kristian Pihl Lorentzen (V), folketingsmedlem og medlem af Forsvarsudvalget.

Hos kommunerne er besparelserne også en del af den nye virkelighed.

- Det er at gå fra 98 beredskaber til 20 beredskaber rundt omkring i landet altså nogle tværkommunale som er fusioneret og jkører fra 1. januar, siger Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune.

Forsvarsministeren har indkaldt partierne bag beredskabsforliget til forhandlinger i det nye år.