Brandfolk fra Herning og Thisted skal bekæmpe naturbrand i Grønland

Efter anmodning om hjælp i kampen mod en stor naturbrand sender Danmark nu 38 brandmænd til Vestgrønland.

12 brandfolk fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland i Herning, Nordvestjyllands Brandvæsen og Beredskabsstyrelsen Nordjylland i Thisted er ved at gøre sig klar til at hjælpe i Grønland.
12 brandfolk fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland i Herning, Nordvestjyllands Brandvæsen og Beredskabsstyrelsen Nordjylland i Thisted er ved at gøre sig klar til at hjælpe i Grønland.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

38 danske brandfolk flyver snarest muligt til Grønland i chartret fly samt et af Forsvarets Hercules-fly.

Blandt dem er 12 midt- og vestjyder. Seks fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland i Herning, en fra Nordvestjyllands Brandvæsen og fem fra Beredskabsstyrelsen Nordjylland i Thisted.

De skal hjælpe det lokale beredskab med at bekæmpe en naturbrand, der har brændt siden starten af juli, og som bliver ved med at ulme under jorden i det tørvefyldte område mellem Sisimiut og Kangerlussuaq i Vestgrønland.

Den danske håndsrækning kommer, efter at den grønlandske regering i weekenden så sig nødsaget til at bede om den. Og når Grønland kalder, er Danmark klar, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Jeg mener, at det er vigtigt, at vi kan hjælpe og understøtte Grønland, når de beder om vores hjælp.

- Vi har et helt særligt bånd i rigsfællesskabet, og derfor er det også klart, at jeg er ekstra lydhør, når anmodningen om hjælp kommer fra Grønland, siger hun.

Værnepligtige, frivillige og fastansatte

Ifølge chefen for Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jens Oddershede, vil det danske bidrag bestå af 16 værnepligtige, 8 frivillige og 14 af Beredskabsstyrelsens fastansatte folk.

Her fra landsdelen er det to fastansatte, fem værnepligtige og fem værnepligtige, der skal af sted.

- Deres opgave bliver især at få etableret en standsningslinje, så vi kan få inddæmmet branden og undgå, at den spreder sig yderligere, siger han.

Hvis ikke branden inddæmmes, vil den kunne overvintre og brænde i måneds- eller årevis med alvorlige konsekvenser for mennesker, natur og dyreliv.

Beredskabsstyrelsen har afsat op til tre millioner kroner til missionen, der ventes at vare i alt 14 dage.

Rygeovn årsag til branden

Den store naturbrand brød ud nær Sisimiut den 8. juli. Ifølge det grønlandske politi var det en rygeovn, der oprindeligt var årsag til flammerne.

Lokale brandfolk og frivillige har flere gange slået ilden ned, men gløder i tørvene får i kombination med kraftige vinde igen og igen ilden til at blusse op.

Senest blev to hytter natten til mandag opslugt af flammer i et område nordøst for Sisimiut, før det lokale beredskab kunne nå at reagere.

De danske brandfolk flyver til Grønland fra Karup tirsdag først på eftermiddagen.

Med sig medbringer de også pumper og slanger og andet slukningsudstyr.

2:25
For et år siden var brandfolk her fra landsdelen på en lignende opgave i Sverige, hvor en skovbrand hærgede. Se indslag fra dengang her.