Brændselsafgift møder modstand

Flere midt- og vestjyder protesterer mod den planlagte afgift på biobrændsel.

Fra årsskiftet kan nye afgifter gøre det markant dyrere at tænde op i brændeovnen i sommerhuset. Men feriehusudlejere og købmænd i Vestjylland vil have regeringen til at droppe planerne. De frygter at afgifterne vil skræmme turister væk.

De nye afgifter er en del af Energiforlig 2012. Første del af Energiforlig 2012 blev godkendt af samtlige partier i folketinget med undtagelse af Liberal Alliance. Anden del af energiforliget er i øjeblikket til høring i Folketinget. Bliver det godkendt, vil det betyde markant højere priser på flis, træpiller og brænde.

Afgift bekymrer i Midt- og Vestjylland

Lørdag sendte vi et indslag med købmand Kim Poulsen fra Vorupør, som fortalte, at afgiften vil hæve prisen på brænde fra 25 til 50 kroner. Altså en fordobling. Og mandag fortalte TV Midtvest om Jens Christian Bjerre fra Djeld, som netop har investeret i et stokkerfyr, som brænder flis. Han er også frustreret over den planlagte afgift.

 - Jeg er squ gal på at der kommer sådan en afgift på. Det er jo en skat, der kommer på, siger Jens Christian Bjerre.

Afgiften kommer også til at ramme hårdt i Jesperhus Blomsterpark på Mors. Blomsterparken har investeret 2,5 millioner kroner i et træflis-fyr, som blandt andet opvarmer svømmehallen og feriehusene. Den bruger 4500 kubikmeter træflis om året, og direktøren forventer at den nye afgift næste år vil koste 150.000 kroner.

Pejsebrænde er en af de få ting i Danmark, som indtil videre er undtaget afgift og indkomstbeskatning. Bliver lovforslaget vedtaget, vil afgifterne på brænde stige gradvist frem til 2020.

Hør skatteordfører for Socialdemokratiet Thomas Jensen forklare i et interview, hvorfor der skal afgift på biobrændsel:

02:17 Luk video

 

Se indslaget fra i mandags her:

01:39 Luk video

 

Se indslaget fra i lørdags her:

01:37 Luk video