Bosted bruger ikke medicin: - Vi behandler bare hinanden ordentligt

På et landbrugs-bosted i Thy bor og arbejder mennesker med personlige udfordringer. Her er der plads til alle.

- Det handler om sund fornuft og næstekærlighed, for det bruger vi rigtig meget her, siger Leo Skydt Jørgensen, der er leder på Enggården.
- Det handler om sund fornuft og næstekærlighed, for det bruger vi rigtig meget her, siger Leo Skydt Jørgensen, der er leder på Enggården.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

I Thy ligger et helt særligt landbrug. Her er der højt til loftet og plads til mennesker med psykiatriske udfordringer. Filosofien er, at på en gård kan alle bidrage, og det vil langt de fleste gerne, når de er trygge.

- Vi er ikke et behandlingssted. Vi behandler hinanden ordentligt, men vi behandler ikke hinanden med medicin eller noget som helst andet – den del rører vi slet ikke ved, for det er vi slet ikke kompetente nok til, så det skal de enkelte medlemmer tage med deres egen læge eller psykiatrien, siger Leo Skydt Jørgensen, der er leder af Enggården i Thisted. 

9:00
Du kan se hele programmet om bostedet Enggården her.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Enggården blev grundlagt som et Fountain Houses af en psykiater for 25 år siden. Det er et amerikansk koncept, hvor husene i hele verden har samme standarder. Her er ingen patienter eller behandlere, men medarbejdere og medlemmer. Og de bliver inddraget i alt.

- Vi snakker rigtig, rigtig meget med hinanden. Når man ligger med rumpetten i vejret omme i radisebedet og skal luge det, det er dér, de gode relationer opstår og muligheden for at flytte mennesker, siger Leo Skydt Jørgensen.

1:05
Hør, hvorfor Rikke Gyrup elsker at komme på Enggården.

- Her er der brug for én

Enggården har omkring 50 medlemmer, hvoraf otte af dem bor på gården. Fælles for dem er, at de alle har eller har haft udfordringer i livet. Men Enggården hjælper dem godt på vej mod et bedre liv, der er mere meningsfyldt.

- Man føler sig så tryg herude, og man ved, når man kommer, at folk er glade. Og nogle gange føler man også, at der er brug for en – man føler, at de godt kan mangle én, når man ikke lige er her. Det er rart at vide, at der er brug for én, siger Rikke Gyrup, der er medlem af Enggården i Thisted.

I alt er der over 200 Fountain-huse i verden. Syv af dem ligger i Danmark, og Enggården er det eneste, der driver landbrug.