Borgmestre jubler over regeringens forslag om atomaffald

Både Skives og Struers borgmester er glade for regeringens forslag om, at radioaktivt affald skal blive på Risø i op 30-50 år mere.

Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard, glæder sig over regeringens forslag om at lade atomaffaldet blive på Risø mange år endnu.
Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard, glæder sig over regeringens forslag om at lade atomaffaldet blive på Risø mange år endnu.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Regeringen foreslog tirsdag, at radioaktivt affald fra Forskningscenter Risø skal blive på Risø i yderligere op til 30-50 år, og det er noget, der vækker glæde i Struer og Skive, som har været inde i billedet som modtagere af atomaffaldet.

- Jeg står med armene over hovedet, for det er bare en rigtig god nyhed. Jeg er en meget glad borgmester i dag, og jeg ved, at mange på Skiveegnen ånder lettet op, siger Peder Christian Kirkegaard (V), borgmester i Skive Kommune.

- Det er sund fornuft, og det er langt hen ad vejen det, vi har anbefalet hele tiden, siger Mads Jakobsen (V), borgmester i Struer Kommune.

I alt ligger mellem 5000 og 10.000 ton radioaktivt affald lige fra gummihandsker til bestrålet brændsel i lagre på Risø. Særligt omtalt har været 233 kilo særligt farligt atomaffald fra det tidligere forsøgsanlæg i Risø. 

I snart fire år har det været diskuteret, hvad der skal ske med atomaffaldet. Et slutdepot under jorden var i lang tid en mulig løsning. En dårlig løsning ifølge både Skives og Struers borgmester.

- Vi har i lang tid argumenteret for, at det skal blive over jorden, hvor vi ikke løber unødvendige risici, siger Peder Christian Kirkegaard.

Mens atomaffaldet skal blive på Risø de næste mange år, vil regeringen undersøge muligheden for at eksportere det mest radioaktive atomaffald til udlandet.