Borgmestre i fælles kamp for bedre vej fra Hanstholm til Herning

Fire kommuner er gået sammen om at koble den nordligste del af landsdelen på det jyske motorvejsnet.

De fire kommuners mål er en såkaldt 2+1 vej, som kan kobles på det eksisterende motorvejsnet ved Herning.
De fire kommuners mål er en såkaldt 2+1 vej, som kan kobles på det eksisterende motorvejsnet ved Herning.
Foto: Ritzau Scanpix / Martin Dam Kristensen

Der har i flere år været et ønske om bedre vejnet fra Hanstholm til Herning. Strækningen via Mors og Skive, som hedder rute 26/34, er vigtig, og nu går de fire kommuner sammen for at få opgraderet vejen. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

- Erhvervslivet har i mange år udpeget netop dét område som det vigtigste. Det kvitterer vi nu for ved at investere i vor egen fremtid med en kraftig opgradering af indsatsen, siger Ulla Vestergaard (S), borgmester i Thisted Kommune i pressemeddelelsen.

Morsøs borgmester bakker op. Han påpeger, at Region Sjælland og Hovedstaden siden 2009 fået 30-40 gange så mange statskroner til infrastruktur som Nordjylland.

- Der er en voldsom ubalance i statens vejinvesteringer, og vores del af landet er kraftigt underprioriteret. Det må ændres, for det er afgørende vigtigt for et Danmark i bedre balance og for den fremtidige samfunds- og erhvervsudvikling, at det trafikale hængsel fra Hanstholm til Herning fremtidssikres og kobles på motorvejsnettet, siger Hans Ejner Bertelsen (V).

Målet er en opgradering med en 2+1 forbindelse, som kan kobles på det eksisterende motorvejsnet ved Herning.

Hård konkurrence

Konkurrencen om at tiltrække statslige investeringer til infrastruktur er hård i hele landet, og derfor opruster de fire kommuner, som altså er Herning, Skive, Morsø og Thisted Kommune.

- Kommunerne er hjemsted for mange produktions- og eksporttunge virksomheder, og deres konkurrenceevne står og falder med, at de kan komme hurtigt og sikkert til og fra det midtvestjyske område. Rute 26/34 er ikke tidssvarende, og derfor gør vi nu en ekstra indsats, som også vil involvere vore lokalt valgte MF’ere. Beslutninger om investeringer i statslig infrastruktur træffes som bekendt på Christiansborg, lyder fra Peder Chr. Kirkegaard (V), borgmester i Skive Kommune.

Kommunerne har lavet en politisk styregruppe og et sekretariat hos Morsø Erhvervsråd, og via erhvervskontorerne i de fire kommuner bliver også virksomheder aktiveret i indsatsen.

Regeringen og Folketinget planlægger netop nu statens investeringer i infrastruktur frem mod 2030.