Borgmestre: Faldefærdige huse skal væk nu!

Urbaniseringen efterlader tomme og faldefærdige huse i udkantsområderne. Nu kræver flere borgmestre penge af staten for at kunne købe husene og rive dem ned (Arkivfoto).

faldefrdigehuse_0.jpg

Flere folk fra yderområderne flytter til de større byer og det efterlader tomme huse i udkantsområderne, der står og forfalder.

Problemet er gammelt, men den stigende urbanisering har gjort det større. Nu kræver en række borgmestre fra hele landet, at staten giver en økonomisk håndsrækning i opgaven med at få fjernet de faldefærdige huse. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

- Når  folk flytter ind til de store byer, er det vigtigt at få ryddet op på landet. Alternativt står vi tilbage med nogle ødelagte kvarterer, med nedslidte, usælgelige huse, som ikke tiltrækker meget andet end bordeller, siger Hjørring borgmester, Arne Boelt (S), til Jyllands-Posten.

Morsø har lavet privat indsats

Også her i landsdelen er borgmestrene på dupperne omkring problematikken. På Mors har problemet haft et omfang, så private beboere selv har taget affære. Sammen med kommunen opkøber foreningen Bedre Bolig faldefærdige huse, som de river ned.

- Det er vigtigt at få fjernet de faldefærdige huse. Ellers kommer området til at give et forkert indtryk og det tiltaler ikke potentielle tilflyttere, pointerer borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) og tilføjer, at det er vigtigt, at regeringen fastholder og udbygger den pulje, der er afsat til opgaven.

Lige så vigtigt med infrastruktur

Morsø Kommune  har i år afsat til 2,2 millioner kroner til indsatsen mod dårlige boliger. Nogle af pengene stammer fra regeringens pulje. Derudover sætter kommunen også halvanden millioner kroner af til landsbyfornyelse.

- Det kunne være rigtig godt at få flere penge til området, fra regeringen. Men det er lige så vigtigt at få tilgodeset vores behov for infrastruktur, og der mener jeg både veje, IT og mobildækning, siger Hans Ejner Bertelsen.

Regeringen: Der er afsat penge nok

Minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen, siger til Jyllands-Posten at han mener, der er afsat et tilstrækkeligt stort beløb til opgaven.

- Jeg er helt enig i, at der er en stor opgave med at fjerne de faldefærdige rønner , og derfor har vi i regeringen sørger for, at der er afsat 400 millioner kroner  til landsbyfornyelse i 2014 og 2015 og 55 millioner kroner derefter. Det kommer oven i pengene fra by- og områdefornyelse, og med kommunernes bidrag bruger vi 1,3 milliarder kroner i de her år, siger han og tilføjer:

- Det betyder, at der er penge nok her og nu, men det er klart, at vi skal sørge for, at der også fremover er penge til at fortsætte indsatsen.