Borgmesteren går af: Nu vil de andre til fadet

Skandaler, interne stridigheder og usikre alliancer betyder, at alt er åbent inden valgnatten i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Der er politisk opbrud. Posen er blevet rystet, siger socialdemokraternes spidskandidat Søren Elbæk.
- Der er politisk opbrud. Posen er blevet rystet, siger socialdemokraternes spidskandidat Søren Elbæk.
Foto: TV MIDTVEST

BORGMESTERKAMPEN: Hvem kan tælle til 15?

Valget i Ringkøbing-Skjern ser ud til at blive det mest nervepirrende i mange år. Den nuværende borgmester Iver Enevoldsen stiller kun op som menigt medlem, så der skal findes en arvtager. Længst fremme er Venstres Hans Østergaard, Socialdemokraternes Søren Elbæk og Kristendemokraternes Kristian Andersen, men hvem af dem der kommer til at kunne samle et flertal, er et åbent spørgsmål.

- Det er meget åbent, og for os er det jo fantastisk, at vi nu har en reel chance for at få borgmesterposten. Det er en realitet, at der er politisk opbrud i kommunen. Posen er i høj grad blevet rystet, siger Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Søren Elbæk.

Forud for valget er der indgået valgforbund mellem DF og Venstre, men DF har antydet, at de ikke nødvendigvis vil pege på Venstres Hans Østergaard som borgmester, hvis det vil være mere fordelagtigt for dem at gøre noget andet på valgnatten.

Vejen er altså banet for en spændende kamp om at kunne tælle til de magiske 15 ud af 29 mandater for at sikre borgmesterposten.

STRIDSPUNKTER: Vindmøller på land og i vand

Der har været mailsagen, bredbåndssagen, Helle-sagen og en række andre kommunale møgsager i løbet af de sidste fire år, men det mest omdiskuterede emne har været opførelsen af vindmøller.

En lang, sej proces endte til sidst ud i, at byrådet vedtog at opføre en række kystnære møller, men møllerne kom efterfølgende til at dele Venstre i to lejre, som har forskellige holdninger til, hvor tæt vindmøllerne skal opføres på land. Det var ellers besluttet, at afstanden skulle være på fire kilometer, men i marts i år ændrede seks Venstre-politikere mening, og sammen med ni andre byrådsmedlemmer sendte de et brev til ministeren, hvor de kræver, at møllerne skal flyttes længere ud på havet.

Også på land har kommunens vindmøllebeslutninger været problemfyldte. Især planerne på Lønborg Hede har skabt debat i lokalsamfundet, og flere af de kommende naboer ønsker ikke at få en vindmøllepark med 13 møller i baghaven. 

Det er endnu ikke afklaret, hvordan vindmøllesagerne ender.

I ØVRIGT: Valget skal afgøres af de små partier

Alt tyder på, at Venstre kommer til at gå tilbage til kommunalvalget på tværs af kommunerne. I Ringkøbing-Skjern, som traditionelt er en tung Venstre-kommune, kan det betyde, at mandaterne bliver fordelt på flere partier. Det mest sandsynlige er, at en række mindre partier vil få ét eller to mandater, og de kan ende med at være tungen på vægtskålen i forhold til at vælge en ny borgmester.

- Jeg tror, de små partier kan blive altafgørende. De kommer til at blive bejlet til fra alle sider på valgnatten, og det synes jeg selvfølgelig er rigtig fint. Det ville passe mig glimrende, hvis vi kunne få en bred politisk konstellation med en samlende borgmester, som tilgodeser alle, fordi han er valgt af alle, siger byrådsmedlem Bent Brodersen, der stiller op for Liberal Alliance.

Ud over Liberal Alliance ligger SF, Fjordlisten, Kristendemokraterne og DF også lunt i svinget i forhold til at få stor indflydelse på borgmestervalget. Alternativet, som lige nu har et enkelt mandat i byrådet, genopstiller ikke i Ringkøbing-Skjern i år, og mandatet vil derfor ende hos et andet parti.