Borgmester raser: Selvfølgelig skal vi have samme responstid

Det vækker harme hos Morsøs borgmester, at regionsrådsformanden i går udtalte, at udkantsområderne ikke kan garanteres hurtig ambulancehjælp.

Hans Ejner Bertelsen
Foto: Arkiv

Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V) raser mod regionsrådsformand Ulla Astman (S), efter at hun i går udtalte sig om lange responstider for ambulancer flere steder i Nordjylland. Ulla Astman udtalte blandt andet: 

- Når man bor et sted, hvor man godt ved, der er langt til for eksempel et akutberedskab eller et hospital, så ved man også godt, der er nogle konsekvenser. Vi kan desværre ikke garantere for eksempel maksimalt 15 minutters responstid over det hele selvom, vi gerne ville, sagde hun.

Den udtalelse er Hans Ejner Bertelsen uforstående overfor. 

- Det er en arrogant udtalelse. Selvfølgelig skal vi over hele Mors have den samme responstid, som man har andre steder. Jeg er klar over, at der kan være reguleringer i tiden, men det her er simpelthen udover det tilladelige, siger han til Limfjordsupdate.

En kortlægning af responstider på ambulancer foretaget af Ekstra Bladet viser, at Region Nordjylland er det værste sted at bo, hvis man ser på ambulancernes responstider. I 67 procent af tilfældene er responstiderne er så lange, at kun ni procent af ambulancerne når frem inden for ti minutter. Og det kan betyde forskellen på liv eller død. Hvis responstiderne skal være de samme i hele Region Nordjylland, vil det ifølge Ulla Astman betyde en stor ekstraudgift.

- Det vil i givet fald betyde en ekstraudgift på en halv milliard kroner. Det er altså 1000 sygeplejersker, vi skal gå ud og fyre for at kunne få råd til et bedre beredskab med en responstid på 15 minutter alle steder, siger hun. 

Det argument køber Hans Ejner Bertelsen dog ikke.

- Man må kigge på, hvad er det, man gør i andre regioner, som også har en stor geografi, hvor de skal skabe en sikker responstid i. Så må man kigge på, hvad kan man gøre anderledes. Vi kan ikke gå ind og sige, at det her har vi ikke råd til, og sige til dem der bor i yderområderne, at de har en større risiko for at dø af et hjertetilfælde. Det er fuldstændig uhørt, og der må regionsrådet løfte det ansvar de er valgt til, siger borgmesteren til Limfjordupdate.  

2:07