Borgmester: Opret flygtningelandsbyer

Integrationen af flygninge kan ikke klares med ekstra penge - staten bør tage over, mener borgmesteren i Vesthimmerland.

041115KnudKristensen.jpg

Kommunerne kan ikke klare opgaven med at integrere og huse de mange flygtninge, der kommer til Danmark - derfor bør staten tage over og bygge flere "landsbyer" kun til flygtninge.

Det siger borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen (K), til TV 2.

- Det her kan ikke engang løses med penge. Det kan ikke være rigtigt, at vi (red. kommunerne) skal løse opgaven, og at vi skal skære i velfærden. Der skal bygges to eller tre flygtningecentre i Danmark. Det kan tage det meste af trykket for kommunerne, siger han.

Knud Kristensen har tidligere slået på tromme for, at staten bør støtte kommunerne økonomisk. Han siger, at opgaven er så stor, at det uundgåeligt vil gå ud over velfærden for kommunens indbyggere.

Succes med bosniere

Og forslaget om flygtningelandsbyer bliver godt modtaget hos Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors.

- Idéen om at lave flygtningelandsbyer er ikke ny. Den har også tidligere været en stor succes i forbindelse med de mange bosniere, der flyttede til landet, siger han til Ritzau med henvisning til de bosniere, der flygtede fra borgerkrigen i det daværende Jugoslavien.

- Dengang lavede man mange flygtningelandsbyer, fordi man havde samme boligproblem, som man har nu.

Ladekarl påpeger, at ideen vil kræve, at regeringen går på kompromis med, at flygtningene skal have en tæt forbindelse til et dansk lokalsamfund for at fremme integrationen.

Men det kommer næppe til at ske. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) afviser ideen om flygtningelandsbyer.

- Vi hører kreative forslag som landsbyer. Det tror jeg ikke er løsningen, siger hun til TV 2.

Ministeren anerkender, at der er tale om en stor opgave, men siger også, at kommunerne allerede har fået "ekstraordinært mange penge" til at løse opgaven.