Borgmester om kompensation: - Jeg tror, det er urealistisk

Morsø Kommunes borgmester, Hans Ejner Bertelsen, tvivler på, at de penge som Socialdemokraterne vil give en række kommuner, rent faktisk når frem.

Borgmester Hans Ejner Bertelsen tror ikke på, at Morsø Kommune nogensinde får de 26 millioner kroner, kommunen er stillet i udsigt.
Borgmester Hans Ejner Bertelsen tror ikke på, at Morsø Kommune nogensinde får de 26 millioner kroner, kommunen er stillet i udsigt.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen (V), går langt fra rundt med armene i vejret, efter at Socialdemokratiet torsdag meldte ud, at partiet vil sende to milliarder kroner tilbage til de kommuner, som i en årrække har fået for få penge i støtte til udlændinge. 

- Jeg synes, det her er et lidt smart udspil. Det er ganske mange penge, som skal findes et andet sted i husholdningsregnskabet, og derfor har jeg ikke den store tiltro til, at vi ser de midler her, siger borgmesteren.

Han ser det mest som en tidlig start på valgkampen.

- Jeg synes, det her er valgkamp. Selvfølgelig vil vi gerne have pengene, men jeg tror, at det er urealistisk, konstaterer han.

Fejlberegninger for milliarder

Det er manglende oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau, der er skyld i, at en række kommuner har fået 1,4 milliarder kroner for lidt i tilskud i perioden fra 2015 til og med 2018, mens hovedstadskommuner er blevet uretmæssigt forgyldt. Fra 2019 er der rettet op på beregningsfejlene, men Socialdemokratiet mener fortsat, at de kommuner, der er blevet snydt, bør kompenseres. Og det burde være gode nyheder for Morsø Kommune, der står til at modtage 26 millioner kroner i kompensation.

- Jeg synes det ville være dejligt at få pengene, det skal der slet ikke herske tvivl om. Men jeg synes, at socialdemokraterne skal bruge noget energi på at gå ind i forhandlingerne om den udligningsreform, så vi var fri for den slags fejlberegninger og tildelinger, som vi ser her.

Penge skal komme fra økonomisk råderum

Ifølge socialdemokraterne skal finansieringen komme fra det ekstra råderum, der er i statskassen. Formand Mette Frederiksen er også parat til at indgå i nye forhandlinger om den generelle fordeling mellem kommunerne. 

- Det er en opgave, som påhviler Folketinget og en ny regering efter valget. Jeg betragter det som en bunden opgave at få løst nogle af de problemer, der er på udligningsområdet, siger partiformanden til Avisen Danmark.  

Hans Ejner Bertelsen forventer ikke at få de mange millioner i kommunekassen. Han håber nu, at partierne efter valget gør alvor af at kigge på, hvordan staten fordeler penge mellem kommunerne.

- Der var jo et ønske fra regeringens side om at indgå i en forhandling af en udligningsreform. Der ønskede socialdemokraterne ikke at være med hele vejen, så derfor håber jeg, at vi efter et folketingsvalg vil se et politisk mod til at indgå i nogle forhandlinger, så vi får skabt et retfærdigt fordelingsgrundlag kommunerne imellem, fastslår han.

Formand for landdistrikter er positiv

Hos Landdistrikternes Fællesråd, der blandt andet repræsenterer 55 kommuner i hele landet, ser man positivt på forslaget fra Socialdemokratiet.

- Man må erkende, at provinskommunerne siden 2006 ikke har fået de ressourcer, som de retmæssigt har været berettiget til. Det er derfor positivt, at Socialdemokratiet lægger op til at kompensere provinskommunerne, omend det kun er en delvis kompensation, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.