Borgmester har anonyme bidragsydere - det bekymrer Enhedslisten

Silkeborgs borgmester Steen Vindum har en erhvervsforening, der støtter ham med penge til sin valgkamp.

1:55
Steen Vindum er borgmester i Silkeborg.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

- Jeg tror bare ikke, at det er her fra rådhusets fjerde sal, at de gode idéer de kommer. Derfor lytter vi først og handler bagefter.

Sådan lyder det i borgmesteren i Silkeborg Steen Vindums valgvideo. Nogle af dem han lytter til er den erhvervsforening, der støtter ham med penge til valgkampen.

- Jeg får et lille økonomisk bidrag til at føre min valgkamp for og får i øvrigt en god mulighed for at møde nogle forskellige mennesker, forklarer han.

Det koster op mod 5000 at være medlem af foreningen. Hvem der er medlem, og hvor meget borgmesteren får i alt er hemmeligt.

- Det er en privat sag, siger han.

Flere hemmelige klubber

Steen Vindum er ikke den eneste, der har en erhvervsforening. Overfor Politiken kalder forskningschef Roger Buch det problematisk med den slags politikerstøtte. Den holdning deler Enhedslisten.

- Han bidrager til, at der kan blive skabt en masse myter, når han på den måde hemmeligholder, hvem det er, der støtter ham. Der er et gammelt mundheld der hedder, at den der betaler for musikken, bestemmer hvad der skal spilles, siger spidskandidat for Enhedslisten, Lene Fruelund.

Ifølge borgmesteren er der dog ingen særbehandling af dem, som er med i klubben.

- Der er intet krav om modydelser den anden vej. Man skal ikke forvente, at få en ansøgning hurtigere igennem eller andet, forklarer Steen Vindum.

Enhedslistens valgkamp i Silkeborg koster 50.000 kroner. Hvad Steen Vindum bruger vil han ikke oplyse.