Borgmester: Gør Thyborøn Kanal smallere

Kanalen i Thyborøn skal gøres smallere. Det kræver Lemvigs borgmester efter torsdagens storm.

Lemvigs borgmester, Erik Flyvholm, står efter torsdagens storm tilbage med store ødelæggelser i Lemvig Havn - blandt andet en ødelagt ydermole, der vil koste omkring 40 millioner at genoprette.

Stormen førte store mængder vand ind i Limfjorden og gav ødelæggelser og oversvømmelser i mange byer. Konsekvenserne er så voldsomme, at Lemvigborg-mesteren nu vil have staten til at betale for en indsnævring af kanalen i Thyborøn - så ekstraregningen ikke lander hos kommunerne, næste gang uvejret rammer.

Planen er at forlænge en af høfterne i Thyborøn, hvilket vil forhindre, at store mængder vand strømmer ind i Limfjorden og forhøjer vandstanden kraftigt. Sådan et projekt vil koste omkring 300 millioner kroner, og vil, ifølge Kystdirektoratet, være tjent ind igen i år 2060.

- De penge, vi alligevel skal bruge på at genopbygge, kan bruges klogere, og det bliver faktisk billigere, hvis vi gør det nu. Så det kan kun gå for langsomt, siger Erik Flyvholm.

Ordfører: Lange udsigter

Men Lemvig og andre limfjordsbyer skal ikke sætte næsen op efter, at projektet står klar allerede ved næste storm. Ifølge Radikales transportordfører, Andreas Stenberg, kan projektet nemlig have lange udsigter.

-  Der er god økonomi i det, og derfor tror jeg, at man kommer til at gøre det inden for ti til 15 år, når det her problem bliver større, siger han.

Erik Flyvholm vil i det nye år forsøge at samle limfjordskommunerne om et fælles krav til staten om en indsnævring af Thyborøn Kanal.

02:11 Luk video