Borgere risikerer at køre 150 kilometer efter medicin

Fra 1. januar ændres apotekernes åbningstider. Den eksisterende vagtordning forsvinder, så borgere skal i nogle tilfælde køre 150 kilometer efter medicin.

Jens Ringgard fra Lemvig kan risikere at skulle køre op mod 150 kilometer for at hente medicin.
Jens Ringgard fra Lemvig kan risikere at skulle køre op mod 150 kilometer for at hente medicin.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Fra nytår kan man risikere at skulle helt til Aarhus, hvis man har brug for at hente medicin udenfor apotekernes åbningstid. Nye regler betyder nemlig, at åbningstiderne på mange vagtapoteker ændrer sig fra 1. januar:

Fra nytår udvider flere af vagtapotekerne deres åbningstid. I Holstebro udvider de til klokken 21.00 på hverdage. Til gengæld forsvinder vagtordningen landet over, og det forventer Folketinget at spare 17 millioner kroner på.

- Når apoteket så lukker klokken 21.00, så er man henvist til nærmeste apotek, som ligger i enten Aarhus eller Randers, siger Leo Nygaard, der er apoteker ved Svaneapoteket i Holstebro.

Lang kø første juledag

Første juledag havde Svaneapoteket i Holstebro vagtåbnet i tre timer i alt for borgere, der af den ene eller anden grund har brug for medicin udenfor normal åbningstid. Her var der lang kø foran apoteket. 

En af dem var Michael Højriis fra Skave, der skulle hente medicin til sin kone.

- Hun har fået blærebetændelse, siger han. 

Efter nytår får han nogle ekstra timer til at hente medicin i, men til gengæld skal han helt til Aarhus for at hente medicin, hvis det sker udenfor apotekets åbningstid. 

I nødstilfælde ville han ellers, som det ser ud nu, kunne ringe til vagtapotekerne og få dem til at udlevere vigtig medicin udenfor den ekstra åbningstid. Sidste år skete det i gennemsnit 23 gange per nat i Region Midtjylland.

Men det er altså slut nu.  

Helt op til 150 kilometer for folk i Lemvig

I Holstebro får Michael Højriis 120 kilometer til Aarhus, men endnu længere til et døgnåbent vagtapotek får borgerne i Lemvig, hvor apotekets vagtfunktion helt ophører.

- Det er rigtig træls for os, der bor herude, siger Louise Kirk fra Lemvig om udsigten til ændringerne. 

Og hun er ikke den eneste, der er frustreret over, at den eksisterende vagtordning forsvinder. 

- Sådan er det at bo herude. Prøv bare at se på sygehusene også. De lukker, siger Jens Ringgaard fra Lemvig.

Når vagtapotkerne lukker, overtager regionens vagtlæger ansvaret for at udlevere medicin ved akut sygdom.

- Jeg tror ikke, at vi kommer til at mærke den store forskel. Men ellers så synes jeg, at der skal kigges på det og evalueres, hvis der skulle vise sig nogle uhensigtsmæssige ting i den her nye vagtordning, siger Henrik Fjeldgaard (S), der er formand for det midlertidige medicinudvalg i Region Midtjylland.  

Ifølge Leo Nygaard fra Svaneapoteket i Holstebro er det typisk penicilin, smertestillende medicin og medicin mod eksempelvis allergi og tandbylder, der udleveres akut.