Borgere i Ringkøbing-Skjern kan få idéer i byrådet

Borgere kan nu stille forslag til byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvis de får samlet 1148 underskrifter. En løsning, som allerede er set på Sjælland.

Pia Vestergaard forestiller sig, at forslagene hovedsageligt kommer til at handle om byudvikling.
Pia Vestergaard forestiller sig, at forslagene hovedsageligt kommer til at handle om byudvikling.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Hvis du er bosat i Ringkøbing-Skjern Kommune og kan samle 1148 underskrifter, kan du nu få en sag til drøftelse i byrådet.

Det var det tidligere byråd, der vedtog, at borgerdrevne forslag skal kunne tages op. At det er endt på 1148 udskrifter skyldes, at det svarer til at få valgt en kandidat i byrådet.

- Vi er til for at være i dialog med borgerne og til for nærdemokratiet. Så jeg synes, det er rigtig godt, at borgerne bliver inddraget på den her måde., siger Pia Vestergaard, gruppeformand for SF i Ringkøbing-Skjern kommune, der var primus motor bag idéen.

Det foregår dog på den betingelse, at forslaget skal være relevant i forhold til kommunens opgaver, og der må ikke tidligere være truffet en beslutning om forslaget.

Det startede i Rødovre

Rødovre Kommune var den første kommune i Danmark, der begyndte med borgerforslagene. Her kræver det, at man får 1305 underskrifter, hvilket ingen dog har gjort endnu.

- Der var lidt diskussion om, hvor mange underskrifter, man så skulle have, for at få et borgerforslag. Det kunne være sjovt, hvis det var 2610, som postnummeret, men det blev sat ned til det halve, siger Rasmus Thye Lynghøj, der er kommunikationskonsulent i Rødovre kommune.

Selvom der ikke er nogen, der har opnået de påkrævede underskrifter, er flere af forslagene blevet taget op og gennemført i byrådet. Det har hovedsageligt været lokale forslag om bedre trafiksikkerhed.

Og det virker i Albertslund

I Albertslund kommune er det 672 underskrifter, der er det gyldne snit. Ligesom i Ringkøbing-Skjern kommune svarer det til en plads i byrådet – og her er det rent faktisk lykkedes.

Borgerne i Albertslund kommune fik mulighed for at lave borgerforslag i februar 2017, og den 27. juni behandlede kommunalbestyrelsen det første forslag.

Det var 20-årige Faik Bilgic’ forslag om, at de unge musikere i kommunen manglede et sted at være, som blev taget op. Forslaget blev også godkendt, så de unge musikere i kommunen i fremtiden får et sted at være. 

1:48
Se et længere interview med Pia Vestergaard om bevæggrundene til den nye ordning.