Borgere i fakkeloptog for gammel bygning

I Ringkøbing vil op mod 300 borgere i aften gå fakkeloptog gennem midtbyen i demonstration mod, at en gammel tom bygning skal rives ned.

Bymidten i Ringkøbing vil her til aften være oplyst at brændende fakler. Op mod 300 forventes at møde op og demonstrere mod kommunen og sognets menighedsråd, som vil rive en 100 år gammel bygning ned for at bygge nyt.

Fakkeloptoget begynder på Kirkepladsen i Ringkøbing. Her ligger den over 100 år gamle røde murstensbygning som først var realskole og senest musikskole. Nu har den stået tom i flere år men for et år siden købte menighedsrådet i Ringkøbing Sogn huset af kommunen med henblik på at rive det ned og opføre et helt nyt sognehus. Men det vil en gruppe borgere, som har stiftet gruppen ’Bevar Ringkøbing Bymidte’, ikke være med til.

- Det er vigtigt at bevare vores gamle bygninger, for det er det, Ringkøbing har at byde på. Vi har en utrolig smuk bymidte, og det giver sår hver gang, der bliver revet noget ned. Så forbliver vores by ikke så autentisk, siger Lotte Kaalund, der er talsmand for borgerinitiativet 'Bevar Ringkøbing Bymidte'.

Den gamle bygning indgår i byens liste over bevaringsværdige bygninger, men efter et besøg i huset giver kommunens Teknik- og Miljøudvalg alligevel lov til, at huset må rives ned.

- Man er jo nødt til at gå ind og kigge på, hvordan ejendommens beskaffenhed er. Og jeg er sikker på, at menighedsrådet er meget opmærksomme på, at det næste som bliver bygget, er noget, der passer ind i miljøet, siger borgmester for Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen (V).

Protestgruppe øger presset

Menighedsrådets planer om at rive den gamle musikskole ned kommer i forlængelse af kommunens planer om at omdanne en anden gammel bygning til hovedsæde for den lokale bank. Derfor har protestgruppen ’Bevar Ringkøbing Bymidte’ de seneste uger i lokalaviser og på facebook kæmpet imod menighedsrådets planer, og det, de kalder ’politisk enegang’.

- Den tegning som vi har fået godkendt af kommunen, den synes jeg passer ind. Vel. Det er ikke gammelt - men jeg synes ikke, det ødelægger bybilledet, siger menighedsrådsformand, Poul Agergaard.

Protestgruppen har nu købt 300 fakler, som de alle forventer bliver brugt i fakkeloptoget.

Protestgruppen kæmper for at få menighedsrådet og kommunen til at bevare en 100 år gammel bygning. I dag mødtes de stridende parter: