Borgere fjernede 24 huse og fik folk til at flytte til byen

I Vestervig i Sydthy har en række faldefærdige huse skæmmet byens udseende. Men lokale borgere har fjernet husene, og folk flytter nu igen til byen.

2:10
Keld Jensen og Bjarne Nielsen er nogle af de lokale borgere, der har kæmpet for at fjerne de faldefærdige huse i Vestervig, og nu er folk begyndt at flytte til byen igen.

Der findes håndværkertilbud, og så findes der faldefærdige huse, som ikke engang den mest eventyrlystne håndværker vil give sig i kast med. 

I Vestervig i Sydthy har 24 huse været så faldefærdige, at de har skæmmet i bybilledet. Derfor er de nu blevet fjernet.

- Det var virkelig, virkelig en spøgelsesby at køre ind i. Det var meget grimt, siger Keld Jensen, der er formand for borgerforeningen.

Derfor stiftede en række borgere fra byen et anpartsselskab og indsamlede 200.000 kroner til at få bugt med byens skændsler. Men det var først da byen i 2008 fik penge fra Nedrivningspuljen, at der skete ting og sager.

- Vi kan jo have mange idéer og mange aktive, men uden penge kan vi ingenting, siger Bjarne Nielsen, der var med til at stifte anpartsselskabet.

Nedrivninspuljen er en pulje, regeringen har afsat til nedrivning af gamle huse. Og selvom det er borgere fra hele landet, der i princippet er med til at betale for at rive husene ned i Vestervig, så er Keld Jensen og Bjarne Nielsen ikke i tvivl om, at det er nødvendigt. 

- Jamen, vi kan jo ikke selv. Alternativet er, at de små samfund dør, siger Keld Jensen.

Sådan kunne det også have gået i Vestervig, men efter at de faldefærdige huse er revet ned, er udviklingen vendt.

- Vi er en by i fremgang, siger Bjarne Nielsen. 

Tilflytter og iværksætter

Efter flere års aktiv indsats fra borgerne - og ikke mindst også fra gravemaskiner - så er byen nu efterhånden, som den skal være.

Og en af dem, der er flyttet til byen er 32-årige Jan Kjærgaard, og for ham har nedrivningen af husene gjort en forskel.

- Jeg vil hellere bo i en pæn by end i en by, hvor det tilsvarende ikke er så pænt, siger han. 

Ikke nok med at han har slået sig ned i byen, så har han også startet eget murerfirma, og for ham har det betydning, at byen tager sig godt ud. 

- Det ser bare godt ud, at der er orden i sagerne, siger han. 

I 2013 blev Vestervig valgt som årets landsby, og der er blevet lagt mærke til eksemplet i Vestervig, for byen får ofte besøg fra andre byer, der vil lære, hvordan de har gjort for at komme af med byens dårligste huse.

- Det, der glæder mig mest, er, når folk kører igennem byen og siger 'hold op, hvor er det blevet en flot by, Vestervig'. Og når der så er andre, der kører direkte hertil for at se projektet, og hvad vi har gjort. Det er dejligt at høre, siger Keld Jensen. 

I finanslovsforslaget, der torsdag blev fremlagt, vil regeringen afsætte 332 millioner kroner til nedrivning af faldefærdige huse som dem i Vestervig.