Boom i antallet af modtageklasser

De mange flygtningebørn stiller store krav til kommunerne, der skal integrere dem i skolerne og lære børnene dansk.

modtageklasse

Der er mange nye ord at holde styr på, når man kommer fra Syrien, og skal lære at tale dansk.

I modtageklassen på Hammerum Skole ved Herning handler undervisningen i dag om dyr.

- Vi laver alt muligt forskelligt og putter sprog ind i alt det, vi gør, fortæller Gitte Holm, der er

Pædagog på Hammerum Skole.

 

Tidligere var alle flygtningebørn i Herning Kommune samlet på to skoler, men på grund af de ekstraordinært mange flygtninge, der lige nu kommer til landet, har kommunen måttet lave modtagehold på fire nye skoler. Et af de steder blev i Hammerum.

- Det er da en udfordring at følge med. Vi har en forventning om, at den særlige situation, vi er i nu i forhold til de problemstillinger, der er i primært Syrien, ikke ender foreløbigt.  Derfor må vi indstille os på, at der kan komme flere, siger Dorthe West (V), der er formand for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune.

 

Også i Silkeborg Kommune mærker man presset fra de mange flygtningebørn.

- Den udfordring, som vi har, er stor, og den er blevet større her i løbet af 2015, siger Søren Kristensen

(Soc.dem), der er formand for Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune.

 

Her er man nu oppe på at have modtageklasser på i alt syv skoler.

- Det er en udfordring at få kompetencerne med. Når vi har undervisning i modtageklasserne, så skal man også kunne undervise børn, som har et andet modersmål, og det skal vi hele tiden sikre, at vi har til stede, forklarer Søren Kristensen.

 

Sidste år modtog Silkeborg Kommune i alt 145 flygtningebørn. Hvis udviklingen fortsætter, så forventer de, at tallet kan blive over de 500. Det svarer til, at alle flygtningebørnene faktisk kunne have deres helt egen skole.

- Vores strategi er, at vi opretter de modtageklasser, der skal være, men vi kigger også hele tiden på, hvornår børnene så er klar til at kunne være i en almindelig klasse. Specielt de yngre kan forholdsvist hurtigt komme ud og være i en almindelig klasse, siger Søren Kristensen.

 

På skolen i Hammerum er det en lærer og pædagog, der er vant til at tage sig af specialundervisningen, der nu er blevet uddannet i også at stå for skolens modtagehold for flygtningebørn. Og Gitte Holm er glad for sit job.

- Man kan mærke på børnene, at de virkelig glæder sig til at komme i skole. De ser frem til skoledagen, og det er jo bare fantastisk, siger Gitte Holm.

 

Af de 7.500 børn flygtningebørn, der fik opholdstilladelse i Danmark sidste år, kom næsten 6.000 fra Syrien.