Bombetropper til Afghanistan

For første gang er en gruppe danske soldater nu på vej i krig med det formål at finde og destruere bomber.

soldat.jpg

Vejside-bomber er lige nu den største trussel mod de danske soldater i Afghanistan. For første gang nogensinde bliver en gruppe danske soldater nu sendt i krig med det formål at finde og destruere bomberne. En mission med meget stor risiko.

I spidsen for gruppen er Ole. Han er én af kun tre danske soldater, der er special-uddannet i England. En robot skal være hans forlængede arm.

- Robotten gør, at vi ikke har nogle menneskeliv nede ved bomben. Så hvis det skulle gå galt, det vi gør dernede, så er det et stykke værktøj, der bliver sprængt i luften og ikke os, siger Ole.

Soldaterne skal helt tæt på de bomber, der har såret ca. 100 danske soldater og dræbt 21 i Afghanistan. Men alligevel er Ole ikke bange.

- Jeg tror også på, at jeg kan gøre en forskel, det må jeg da erkende. Det er det, der driver værket. For hver bombe vi får fjernet dernede redder vi forhåbentlig et civilt menneske eller en soldats liv, siger Ole.

Oberst Christian Arildsen står i spidsen for tropperne her i Danmark, men han skal ikke med til Afghanistan.

- Formålet med at få skilt bomberne ad er, at det medvirker til, at vi kan få nogen beviser for, hvem der producerer de her bomber, hvor kommer materiellet fra, hvor kommer ledningerne fra, hvor kommer batterierne og tændmekanismen fra. Når vi har styr på det kan vi gå ud og arrestere dem, der producerer de her bomber, siger Christian Arildsen.

Soldaterne tager af sted inden for en måned. De skal være i Afghanistan i et halvt år. Der er 12-16 soldater på hvert hold, og de kommer alle fra ingeniørtropperne på Skive Kaserne.